Prosztata-gondok: mire kell odafigyelni, ha az ember idősebb?

A megnagyobbodás és a rák is veszélyforrás

Ahogyan a férfiak öregszenek, nagyobb valószínűséggel járnak sűrűn vécére. Megijedni nem kell, de a prosztata miatt fontos orvossal konzultálni és tanácsot kérni idősebb korban.

Az idő előrehaladtával a férfiak észrevehetik: egyre gyakrabban kell megtervezniük útjukat a fellelhető vécék szempontjából. Bár valóban nem túl kellemes dolog, nem a világ vége. Csupán egy jelzés arra, hogy ahogyan a látásunk, úgy a prosztata is vizsgálatra szorul és szükség van orvosi konzultációra.

A prosztata egy dió méretű mirigy a pénisz tövében, s körbeveszi a húgycsövet, akár egy fánk. A férfi termékenység szempontjából kulcsfontosságú, folyadékot képez ugyanis, amely védi és táplálja a spermiumokat. Amikor azonban egy férfi idősebb lesz, két probléma adódhat.

Az egyik a jóindulatú prosztata hipertrófia (BPH), amely lényegében a mirigy megnagyobbodása. Máig ismeretlen okok miatt a prosztata nőni kezd, ahogyan a férfiak idősebbé válnak – a jelenség a 60-as éveikben járók mintegy felét érinti. S mivel a húgycső körül helyezkedik el, sürgős vizelésre késztethet, csöpögést, gyenge vizeletáramlást okozhat, s gyakori, hogy éjjel fel kel kelni üríteni.

Fotó: 123rf.com

A másik probléma a prosztatarák. Szerencsére sokkal ritkább, mint a prosztata megnagyobbodása – 9-ből 1 férfinál alakul ki élete során, ez azonban jellemzően nem okoz vizeléssel összefüggő tüneteket.

A BPH nem megelőzhető, de a prosztatarák igen. Ha az ember szívbarát, alacsony zsír- és szénhidráttartalmú étrendet követ, az már hasznos a megelőzés szempontjából. Fontos a testmozgás, a testsúly kezelése, a stressz csökkentése. Érdemes több gyümölcsöt, zöldséget enni, melyek antioxidánsban gazdagok és megvédik a sejteket a rákossá válástól. Prosztata-védőként említik a szóját és a zöld teát is. A cukor bevitelét szintén mérsékelni kell, mivel ez gyakran okoz elhízást és a túlsúly összefüggésbe hozható a prosztatarákkal.

Bár talán meglepő lehet, a prosztatarák nem mindig halálos. Kevésbé végzetes, mint egy tüdő-, vastagbél- vagy egy mellrák. A legtöbb férfi, akinél kialakul, túléli. Ennek oka az, hogy a prosztatarák lassabban fejlődik ki, s minden 2-3 évben duplázódik a tumor mérete, ahelyett, hogy ez 4-6 hónaponként történne. A lassú kialakulás miatt azonban a 90 évet megért férfiak 80 százalékának lehet prosztatarákja, de nem tudják meg soha.

Fotó: 123rf.com

Ez azt is jelenti, hogy sok olyan prosztatarák létezik, amely „klinikailag jelentéktelen”, s ez meglehetősen ritka kifejezés a rákgyógyászatban. Számos prosztatarák nem is viselkedik úgy, mint egy daganat. Valódi kihívás eldönteni, melyiket kell kezelni és melyiket nem. Megjegyzendő azonban, hogy bár a prosztata betegségei általában nem életveszélyesek, az élet minőségét befolyásolhatják. Az 55 évnél idősebb férfiaknak ezért tanácsos rendszeresen ellenőriztetniük magukat.

Ma már vértesztek is segítenek azonosítani a rákot. A prosztata megnagyobbodás tüneteit tablettákkal kezelik. Amennyiben ezek nem hatásosak, különféle, biztonságos, minimálisan invazív eljárások eltávolíthatják a tüneteket okozó prosztata szövetet.

A prosztata mellőzése tehát nem okos dolog, sem idősebb, sem fiatalabb korban. Figyeljünk oda rá, mielőtt komolyabban befolyásolni kezdi mindennapjainkat és jó közérzetünket.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.