Pikkelysömör és túlsúly

Egy tanulmányban a pikkelysömör és a metabolikus szindróma elemeinek összefüggéseit vizsgálták.

A metabolikus szindróma, azaz az elhízás, a magas vérnyomás, a  koleszterinszint, és a cukorbetegség szempontjából elemezték a betegek állapotát, és érdekes eredmények születtek. Dr. Boros-Gyevi Márta  bőrgyógyász-kozmetológusa a betegség egyéb jellemzőiről is beszélt.

A pikkelysömör típusai

A psoriasis-nak több típusát ismerjük: a plakk típusnál csak bizonyos testrészeken jelentkeznek a tünetek, a guttált formánál testszerte, az inverz típusnál a hajlatokban vörös, hámló területek láthatók. A pustulosus formában elsősorban a tenyereken és a talpakon nedvező hólyagok jelentkeznek. Az erythrodermiás psoriasis a legsúlyosabb, amikor az egész test vörössé, gyulladttá válik.

,,Leggyakrabban a plakk típusú psoriasis-sal találkozunk, amikor elsősorban a könyökök, térdek területén jelennek meg vörös alapon viaszfehér, hámló, elszarusodó foltok. Vannak azonban olyan esetek is, amelyek nem eredményeznek ilyen feltűnő bőrtüneteket” – mondja dr. Boros-Gyevi Márta bőrgyógyásza. Előfordul, hogy a pikkelysömör csak a hajas fejbőrön, vagy csak a körmökön jelentkezik, de sajnos sok esetben kifejezett ízületi panaszokkal is járhat.

Maga a betegség a szarutermelő sejtek túlburjánzásával, fokozott működésével, ezáltal a bőr fokozott elszarusodásával jár, és sajnos nem gyógyítható. A kezelések elsősorban a tünetek csökkentését szolgálják, és tünetmentes időszakokat eredményeznek. A kortikoszteroid, szalicilsav, dithranol vagy D-vitamin tartalmú kenőcsök mind alkalmazhatók a terápiában. Kiterjedt esetben jó hatású lehet az UV-fototerápia, és új módszerként helyi UVB tartalmú lézeres eljárás is. Súlyosabb esetekben, illetve amennyiben a pikkelysömör a beteg életminőségét jelentősen rontja, szóba jön belsőleges terápia is, mely akár teljes tünetmentességet is eredményezhet éveken keresztül.

Woman measuring her waist

Az elhízottaknak nagyobb a kockázata?

Nemrégiben izlandi kutatók arra az eredményre jutottak, hogy vannak bizonyos metabolikus összetevők, amelyek összefüggésbe hozhatók a pikkelysömörrel. A Landspitali University Hospital munkatársai 6 549 személyt vizsgáltak meg, akiknek átlagéletkora 39 év volt, átlagos testtömeg-indexük pedig huszonnyolc. A testtömeg-index (BMI) a testsúlyból és a magasságból kiszámolt hányados, amely ugyan nem pontosítja a testzsír százalékot, de mindenképpen megmutatja az adott személy státuszát a soványság-elhízás skálán.

A huszonnyolcas BMI-vel rendelkezők túlsúlyosnak mondhatók. Az eredmények azt mutatták, hogy a psoriasis-os betegek negyven százaléka mutatta a metabolikus szindróma – elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsír – tüneteit, míg a kontrollcsoportnak csak huszonhárom százaléka.

tulsuly9

Hatvan százalékuknak volt alma, azaz hasi típusú elhízása, míg negyvennégy százaléknál magas triglicerid-szintet mértek. A triglicerid a növényi olajak és az állati zsiradékok fő összetevője, és ha a vérzsírnak magas arányú ez az összetevője, hajlamossá tehet az érelmeszesedésre és esetleg a szívinfarktusra is. A kutatók szerint elmondható, hogy a pikkelysömörös betegeknél kétszer gyakoribb a metabolikus szindróma, kortól, nemtől, rassztól függetlenül. Ezt a tényezőt tehát mindenképpen érdemes figyelembe venni a bőrbetegség kezelésénél is, illetve felhívni az érintettek figyelmét az életmód változtatás jelentőségére!

Forrás: