Óvja tüdejét – lélegezzen szabadon!

A krónikus obstruktív tüdőbetegség egy halálos kimenetelű, krónikus tüdőbetegség, ma már megelőzhető és kezelhető.

A 2010 – a ?Tüdő Éve? kampány keretében világszerte megrendezendő események egyike a COPD Világnap, idén november 17-én kerül megrendezésre, melynek során a COPD megbetegedésre és a szűrővizsgálatok fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet a szervezők.

A COPD

A krónikus obstruktív tüdőbetegség egy halálos kimenetelű, krónikus tüdőbetegség, ma már megelőzhető és kezelhető. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO kimutatásai szerint több mint 250 millió embert érint világszerte. A COPD-t ma a 4-6. vezető halálokként tartják számon a világon, és ez az egyetlen betegség, amelynek halálozási gyakorisága világszinten is növekszik. A WHO előrejelzése a COPD 2030-ra már a harmadik leggyakoribb halálokká válhat a világon!

Magyarországon pontos epidemiológiai adatok nincsenek, de több mint félmillióra becsülik a COPD-ben szenvedőket, azonban kevesebb, mint 20 %-uk diagnosztizált, mert a betegek nem ismerik a panaszaik pontos hátterét és annak jövőbeli veszélyeit, ráadásul az állapotuk javításának gyógyszeres megoldásával sincsenek tisztában. 13743Holott a COPD időben történő felismerésével és kezelésével lehetőség nyílik arra, hogy a betegek állapota jelentősen javuljon, és meghosszabbodjon a várható élettartam. Az idei világnap éppen ezért a tüdőtérfogat-mérés/légzésfunkció mérés fontosságát hangsúlyozza, mely felbecsülhetetlen a potenciális halálos betegségek időbeli felismerésében.

Korai szakaszában a COPD gyakran nem ismerhető fel, de nagyon egyszerű diagnosztizálni.  A veszélyeztetett betegek esetében egy egyszerű, fájdalommentes vizsgálat, a spirometria segíthet a betegség felismerésében. A spirométer a funkcionális légzésdiagnosztika legfontosabb eszköze, nélkülözhetetlen a légzőrendszeri megbetegedések korai kórismézésében.

Ha a COPD-t időben észlelik, a betegség kockázatának csökkentésére, valamint a progressziójának lassítására már rendelkezésre állnak programok, gyógyszeres terápiák, amelyek meggátolják a további légzésfunkció romlást.13744A COPD Világnap hosszú távú céljai

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a COPD-s betegségek számának növekedésére, tájékoztassa a betegeket a szűrés lehetőségeiről és a korai diagnózisról, a betegség gyógymódjairól, folyamatos együttműködésre buzdítsa a betegeket orvosaikkal, hogy ezzel növelje a COPD-vel kapcsolatos tünetek megértését. A világnap pozitív üzenete révén felhívja az egészségügyben dolgozó szakemberek, betegek és a közvélemény figyelmét az összefogásra, mivel ezen intézkedések:

– jelentősen csökkentik a COPD miatti halálozások számát

– csökkentik a COPD miatti kórházi ellátási napok számát, valamint

(A COPD kapcsán évente Európában 4,7 milliárd Euro-t költenek járóbeteg ellátásra, 2,9 milliárd Euro-t fekvőbeteg ellátásra és 2,7 milliárd Euro-t gyógyszerekre.)11529– csökkentik az újabb COPD-s megbetegedések arányát.

A fenti célok elérése érdekében a rövid távú stratégia kulcsa, hogy a közvélemény ismerje a COPD tüneteit; megfelelő és elérhető eszközök álljanak rendelkezésre a COPD diagnosztizálására az egészségügyi dolgozók számára; a gyógyszeres terápiás lehetőségek mindenki számára elérhetővé és megfizethetővé váljanak; az egészségügyi szakemberek, betegek és családtagjaik oktatást és tájékoztatást kapjanak a COPD hatékony kezeléséről; valamint azon törekvések támogatása, melyek csökkentik a környezeti kockázati tényezőket  az érintett populációban.

További információ a COPD világnapról a www.goldcopd.org/WCDIndex.asp. oldalon olvasható.

 

Forrás: