Óva intenek az aszpirin napi használatától

A napi aszpirinhasználat összefügg az új szívelégtelenség megnövekedett kockázatával – derül ki egy új elemzésből.

A kutatók megállapították, hogy több mint 30 000 olyan betegnél, akiknél fennállt a szívelégtelenség kialakulásának kockázata, a napi aszpirint szedők kockázata 26%-kal magasabb volt, mint azoké, akik nem szedtek aszpirint, mintegy 5 éves követési idő alatt.

Az eredmények azonban nem mindenkire vonatkoznak, hanem csak azokra, akiknél magas a szívelégtelenség kockázata, vagy akiknél már jelentkeztek a szívelégtelenség bizonyos tünetei – mondta a vizsgálat vezetője, Dr. Jan A. Staessen, PhD, a belgiumi Leuveni Egyetem professzora.

Úgy gondolják, hogy a szívelégtelenség olyan állapot, amely hajlamos a vérrögök kialakulására, ezért elvileg a betegeknek előnyös lenne a vérlemezke-ellenes kezelés, például az aszpirin, amely hajlamos csökkenteni a vérrögképződést. A korábbi tanulmányok eredményei azonban vegyesek voltak azzal kapcsolatban, hogy az aszpirin előnyös-e ezeknek az embereknek – jegyzik meg a kutatók.

Fotó: 123rf.com

Sokakban felmerül a kérdés, hogy szabad-e aszpirint szedni orvosi javaslat nélkül?

Az elemzés hat megfigyelési tanulmányt foglalt magában, összesen 30 827 résztvevővel. Összességében a szívelégtelenség aránya 1000 személyévre vetítve a teljes populációra 14,5 volt a napi aszpirint szedő csoportban, szemben az 5,9-cel az aszpirint nem szedő csoportban.

Tekintettel ezen eredmények következetességére, “megfigyeléseink arra utalnak, hogy az aszpirint óvatosan kell felírni a HF kockázatának kitett vagy HF-ben szenvedő betegeknél” – állapították meg a kutatók.

Ha ilyen kezelést kezdenek ezeknél a betegeknél, akkor alacsony dózisú aszpirint kell alkalmazni” – mondta Staessen.

Deepak L. Bhatt, MD, a bostoni Brigham and Women’s Health (Brigham és Női Egészségügyi Központ) intervenciós kardiovaszkuláris programjainak ügyvezető igazgatója azonban vonakodását fejezte ki az adatok rutingyakorlatban való alkalmazásával kapcsolatban.

Fontos hangsúlyozni, hogy ez az összevont elemzés hat megfigyelési tanulmányra támaszkodik, nem pedig az aszpirin randomizált vizsgálataira” – mondta Bhatt, hozzátéve, hogy “tudomásom szerint nincs ilyen jel” az adatokban.

Ez a téma is érdekelhet! 

Aszpirinnel a trombózis ellen? Nem biztos, hogy jó ötlet!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.