Őszi szemszárazság – 5+1 tipp a megelőzés érdekében

Ezekkel a módszerekkel elkerülhető

A szemszárazság bosszantó, kellemetlen tünet, amelyet érdemes hatékony módszerekkel elkerülni. Már sokat teszünk ellene, ha tudjuk, mi váltja ki ezt a jellemzően őszi-téli problémát.

Az ősz beköszöntével nem kevesen szembesülnek azzal, hogy nap mint nap száraz a szemük. Ehhez nagymértékben hozzájárul a hűvösebb idővel érkező szél, valamint a fűtés bekapcsolása. A páratartalom a levegőben mérséklődik, s ezzel kisebb mennyiségű könnyünk termelődik.

A szemszárazság nemcsak a szemek pirosságát okozhatja. Akinél kialakul, úgy érzi, mintha valami a szemébe ment volna: szúrást, égető érzést, viszketést tapasztalhat, a szeme fárad, nem lát jól és a fényre is érzékeny. Kevesen tudják azonban, hogy ha valaki sokat könnyezik, azt is okozhatja a szemszárazság. Ha az időjárás szeles, hűvös, a tünetek súlyosbodhatnak.

Fotó: 123rf.com

Van mód a szemszárazság megelőzésére

Amennyiben el szeretnénk kerülni a kellemetlen fenti tüneteket, érdemes megteremteni a megfelelő körülményeket a szem védelméhez.

1. Az egyik legfontosabb a hidratálás és a párásítás

Növelnünk kell a beltéri páratartalmat, ezzel elkerülhető a szemszárazság kialakulása. S bár úgy tűnhet, hogy a vízfogyasztásnak kevés köze lehet a szemhez, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással szintén tehetünk a probléma ellen. Tény, hogy nyáron előbb érzünk szomjúságot, de ez nem jelenti azt, hogy az ősz (és tél) folyamán nem kell odafigyelnünk a megfelelő folyadékmennyiség megivására.

2. A szem védelme

Mivel a szél is könnyen hozzájárulhat a szemszárazság kialakulásához, érdemes mindig napszemüveget viselni az utcán. Lehetőleg olyat, ami rendelkezik UV-szűrővel, mert ez is segít megvédeni a szemünket – télen-nyáron.

Fontos tudni, hogy aki kontaktlencsét visel, nagyobb eséllyel szembesülhet a szemszárazsággal, ezért ilyenkor jobb választás a szemüveg. A szem védelméhez tartozik, hogy esténként mindig alaposan távolítsuk el a sminkünket. Ezzel is sokat teszünk az irritáció ellen.

3. Üljünk kevesebbet monitor előtt

Az ősz beköszöntével hajlamosak vagyunk többet ülni a gép előtt, tévézéssel, internet-böngészéssel tölteni időnket. Ez azonban nem tesz jót a szemnek. Érdemes olyan elfoglaltságot találni, ami nem segít előidézni a szemszárazságot. Ha mégis monitor előtt ülünk, fontos gyakrabban pislogni, hogy megelőzzük a problémát.

Nem árt tudni azt sem, hogy ha a hely, ahol sokat ülünk, túlságosan közel van a fűtőtesthez, nagyobb az esély rá, hogy szemünk ki legyen téve a száraz levegőnek.

Fotó: 123rf.com

4. Kerüljük a káros szokásokat

Minden olyan szokást, ami a szemszárazság előidézője lehet, érdemes elkerülni: ne tartózkodjunk füstben (ez alatt értendő a dohányfüst is), ne fogyasszunk sok koffeintartalmú italt vagy ételt – például kávét, kólát, koffeines teákat, alkoholt, de a csoki is ezek közé tartozik.

5. A vitaminok és egészséges zsírok se hiányozzanak

A szemszárazság ellen tehetünk az ősz folyamán azzal is, hogy fogyasztjuk a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket, melyek ellátnak minket értékes antioxidánsokkal. Fontos a C-vitamin, A-vitamin és az E-vitamin bevitel!

Hozzájárulhatunk továbbá az egészséges szemhez azzal, ha értékes zsírokat fogyasztunk, elsősorban Omega-3-at.

+1: Aki szemszárazságtól szenved, annak akár valamilyen komolyabb problémája is lehet. Nagyon fontos ezért, hogy egyrészt ne dörzsölgessük állandóan a szemünket – különösen piszkos kézzel -, illetve menjünk el szemorvoshoz ellenőriztetni. A szakember számunkra megfelelő, szemszárazság elleni készítményt is javasolhat.

5+1 tipp szemszárazság ellen

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.