Ősz és ekcéma – Hogyan mérsékelhetők a zavaró tünetek?

Figyeljünk oda, mi bánthatja a bőrünket

Az ekcéma, bár egész évben problémát jelenthet, az ősz érkezésével ismét fokozottabb gonddá válhat. A bőr viszketése, gyulladása, vörösödése ellen az alábbi módszereket érdemes kipróbálni.

Makacs bőrprobléma az ekcéma, amelyre sajnos máig nincs valóban hatékony gyógymód. A bőrszárazság mellett a bőr gyulladásával, vörösödésével, apró sebekkel, viszketéssel kell szembenéznie annak, aki ezzel a gonddal küzd.

Az ősz beköszöntével az ekcéma is nagyobb kihívást jelenthet. Nyáron könnyebb a bőrproblémával élők helyzete, mert sok a napsütés, a bőrt sokkal jobban éri a nap a lenge ruhákban. Ám ha kevesebb természetes napfénynek vagyunk kitéve, az ekcéma-tünetek fokozottan jelentkeznek. Ehhez hozzájárul a szárazabb levegő, mely a fűtés miatt alakul ki.

Fotó: 123rf.com

Az ekcéma az ősz kezdetével csak megfelelő bőrápolással, illetve orvosi előírásra gyógyszerekkel kezelhető. Ily módon olyan mértékben kordában lehet tartani, hogy a páciensen ne jelentkezzenek a tünetek, legalábbis egy ideig. Csökkenteni lehet az ekcéma fellángolási időszakait az ősz folyamán is, ha nem tesszük ki a bőrt olyasminek, ami súlyosbítja a bőrproblémát.

Mit tehetünk?

  • Ne járjunk olyan ruhákban, amelyeknek az anyaga irritáló lehet az ekcémás bőrnek. Ilyenek a szintetikus anyagú holmik, a gyapjú, az állati alapanyagból készült ruha. Sokkal jobban járunk, ha pamutból készült, szellős ruhákat viselünk, s inkább a réteges öltözködést részesítjük előnyben.
  • Szintén rossz hatással van ekcéma esetén a bőrre az állatok szőre, a toll és a poratka. Kerüljük ezeket, illetve tegyünk meg mindent, hogy kevésbé érjenek ilyen hatások. Takarítsunk rendszeresen, gyakran szellőztessünk, mossunk fel sűrűn, s ha lehet, cseréljük a kárpitot egyszerűen takarítható padlóra, a függönyöket reluxára, mert ezekről könnyebben eltávolítható a por, a szőr is.
  • Ne használjunk a bőrre nézve irritáló anyagokat. Ide tartoznak a különféle kozmetikumok, az öblítők, a festékek, a vegyi anyagok. Válasszunk természetes vagy hipoallergén mosószereket és termékeket.
  • Vigyázzunk egyes élelmiszerekkel. Az ekcéma szempontjából ugyanis problémás lehet minden olyan étel, mely képes keresztallergia kiváltására. Ilyen a paradicsom, a tojás, a hal, a tejtermékek és a citrusfélék is.
  • Ha fürdünk, ne tegyük ezt forró vízben és sokáig. A zuhanyzás is segít az őszi ekcéma enyhítésében, melyhez persze célszerű természetes szappanokat, tusfürdőket, tisztálkodószereket alkalmazni.

    Fotó: 123rf.com

  • Sose feledjük el a bőr hidratálását. Különösen az atópiás ekcéma esetén fontos a folyamatos hidratálás: a testápolókkal, krémekkel előnyös hatást éretünk el, s csökkenthetjük az ekcéma tünetekkel teli időszakait. Ezzel együtt figyeljünk mindig oda a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra – elsősorban a tiszta vízére! -, amely a szervezetünket belülről hidratálja.
  • Lehetőség szerint csökkentsük a minket érő stresszt! Ha gyakori vagy hosszantartó a stressz mindennapjainkban, az sajnos igen rossz hatással van a bőrünkre. Aludjunk eleget, ne hajszoljuk túl magunkat, mert ellenkező esetben az ekcéma nem csupán az ősz folyamán produkál majd gyakori fellángolást.
  • Érdemes tudni, hogy súlyosbíthatják a bőrproblémát a vírusfertőzések, a megfázás, a nátha, a különféle fertőző állapotok. Próbáljuk meg ezért elkerülni ezeket: táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk eleget és vértezzük fel szervezetünket vitaminokkal, ásványi anyagokkal! Így a betegségek kevésbé találnak meg – nemcsak az ősz időszakában.

Ekcéma: nagyobb a szívroham esélye?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.