Orrvérzés – Sokkoló élménnyé válhat – 2. rész

Az orrvérzés oka rendszerint az, hogy valamilyen hatás (gyulladás, ütés, hő, erős orrfújás, megugrott vérnyomás) miatt elpattan egy vagy több igen apró hajszálér az orr belsejében (a belső nyálkahártya vérerekben igen gazdag), normális esetben a vérzés rövid idő alatt és magától is eláll, ha viszont nem, akkor jobb minél hamarabb orvoshoz fordulni.

Habár az orrvérzés általában nem veszélyes és könnyen úrrá lehet lenni a helyzeten, elég sokkoló élmény lehet egyesek számára, főleg, ha váratlanul jelentkezik.

Orrvérzést kiváltó okok és lehetséges kezelési módszerek a vérzés megszüntetésére

Az anterior orrvérzés bekövetkeztének leggyakoribb oka a száraz levegő. Száraz éghajlaton vagy fűtött belső terek esetében a meleg és száraz levegő irritálja az orrnyálkahártyát, mely kiszáradva berepedezhet, viszkethet, és ha az illető megpiszkálja, akkor megsérülhet és vérezhet. A hideg, száraz idő és a megfázás szintén irritálhatja a nyálkahártyát, majd a sorozatos és erős orrfújások hatására vérzés indulhat meg a sérült hajszálerekből. A legrosszabb, amikor egyszerre hideg és száraz a levegő, vagyis télen, akkor gyakran számítanak orrvérzésre az arra hajlamos személyek.

orrvérzés

Fotó: 123rf.com

Egyes allergiás esetekben is előfordulhat orrvérzés, ilyenkor az orvos többnyire antihisztamin alkalmazását rendeli el kezelés gyanánt, esetleg duzzadáscsökkentő szereket ír fel, ami könnyít az eltömődött orrjáratokra nehezedő terhelésen. Ilyen esetben gondoskodni kell az orr nedvesítéséről, orrspray, párologtató vagy enyhén sósvizes öblögetés ajánlott, mert kiszáradás esetén újból vérzés következhet be.

Sérülés hatására vagy erős orrfújás miatt is előfordulhat vérzés. Alkalmazd a fent megismert tippeket a vérzés csillapítására. Amennyiben tíz perc elteltével sem csillapodik a vérzés vagy sérüléseid súlyosabbak, mint gondoltad volna, akkor minél hamarabb (lehetőleg azonnal) menj orvoshoz, mert komoly bajod is lehet dologból!

Az orrvérzés ritkán ok az aggodalomra, de gyakori előfordulás esetén már érdemes kivizsgáltatni, mert komolyabb probléma húzódhat meg annak hátterében. Ha nálad hetente többször is jelentkezik orrvérzés, akkor érdemes felkeresned az orvosodat. A legtöbb esetben egyszerűen és könnyen kezelhető a probléma.

Előfordulhat, hogy az apró hajszálereket folyamatosan valamilyen irritáció éri és nem gyógyulnak be, például rendszeres allergia, megfázás esetén. Menj el orvoshoz, ott szakszerű kezelésben részesülhetsz és választ kaphatsz a felmerülő kérdéseidre.

Az orvos egy sor vizsgálatot fog elvégezni rajtad, hogy kizárja az egyes lehetőségeket (például allergia, fertőzés, irritáció) és megállapítsa, hogy mi okozza konkrétan az orrvérzésedet, előfordulhatnak ritka betegségek, melyek az erek deformációját vagy vérrel kapcsolatos abnormalitást jelenthetnek, vagy a genetikai eredetű vérzékenység esete se kizárható.

Bizonyos drogok vagy drogfogyasztási formák esetében (kokain vagy más porszerű anyag orron át felszippantva) is előfordulhat orrvérzés. Ha azt gyanítod, hogy valamelyik társad drogot fogyaszt, és azért vérzik rendszeresen az orra, akkor finoman próbálj meg vele beszélni, esetleg kérj segítséget egy megbízható felnőtt személytől.

orrvérzés

Fotó: 123rf.com

Az orrvérzés megelőzése

Ha meg vagy fázva, esetleg influenzás vagy, akkor kerüld az erős orrfújást, inkább óvatosan fújd ki az orrod, ne erőltesd, ne piszkáld az orrodat. A kellemetlen váladéktól való megszabadulás érdekében öblögess meleg sós vízzel.

Ha az orvos nem említené, azért mindenképp szerez be egy párásító készüléket, ami elviselhetőbbé teszi a lakás száraz levegőjét, főleg télen fontos. Éjszakára tedd a hálószobába, nappalra pedig oda, ahol a legtöbbet tartózkodsz. A különféle tengervizes vagy fiziológiás sós orrspray-k alkalmazása sem rossz ötlet. Az aromaterápia is hasznos lehet a probléma megelőzésére.

Amennyiben olyan sportágat űzöl (vagy olyan tevékenységet folytatsz), amelynél fokozottan fennáll a sérülés veszélye, akkor mindenképp viselj védőmaszkot.

Egy véletlenszerűen jelentkező orrvérzés hatására bizonyára megijedhetsz, sőt pánikba is eshetsz, de semmi gond, csak kövesd az itt megismert tippeket és nem lesz baj, már tudod, hogy mit kell tenned, ha te vagy valamelyik társad ilyen helyzetbe kerül.

Olvasd el ezt is!

Véralvadásgátló és orrvérzés? Vedd nagyon komolyan!

Forrás: kamaszpanasz.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.