Óránként egy melanóma – mégsem vigyázunk a napon

Óránként egy életet követel a melanóma az USA-ban, a bőrrákot túlélők mégsem veszik komolyan a napozás szabályait.

Hiába sújtanak világszerte egyre több embert a rosszindulatú bőrbetegségek, sokan a figyelmeztetések ellenére is hosszú időket töltenek a napon, és még napkrémet sem használnak. Meglepő, de azok sem fegyelmezettebbek, akik már átestek egy ilyen betegségen – állapították meg amerikai kutatók.

Alexander Fischer, a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem professzora csapatával 760 bőrrákból gyógyult, tünetmentes beteget és 34 ezer, ilyen szempont egészséges embert kérdezett meg napozásai szokásaikról.

Az elemzésből kiderült, hogy az egykori betegeknek is csupán 54 százaléka használ naptejet, ami így is jó arány az előző felmérésben regisztrált 33 százalék után.

Az amerikai bőrgyógyász akadémia (American Academy of Dermatology) szerint az Egyesült Államokban minden ötödik ember a rizikócsoportba tartozik, és az országban óránként egy ember életét veszi el a melanóma, a bőrrák legveszélyesebb fajtája.

nyár, nyaralás, napozás, tenger

A szakemberek, mint már annyiszor, az óvatos napozásra, és a napvédő krémek használatára figyelmeztetnek.

Érdekesség, hogy a naptejek fényvédő faktorszáma (SPF) azt jelzi, hogy a csupasz bőrrel károsodás nélkül kint tölthető idő hányszorosáig tartózkodhatunk a napon.

Tehát egy 10-as faktorú krémmel egy átlagos bőrű ember – aki 20 perc után ég le – 200 percet, azaz 3 óra 20 percet napozhat, de egy igazán fehér bőrű ember, aki 3 perc alatt is leég, csupán 30 percet.

Ezt az időt ráadásul az sem hosszabbítja meg, ha az ember újra bekeni magát.

A régi időkben divatos gyenge, 2-es, 4-es faktorszámú naptejeket már ki is vonták a forgalomból, ma 6-osnál gyengébbeket már nem árusítanak.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.