Okoskodó emberek…

Egy vizsga, vagy munkahelyi megmérettetés előtt valószínűleg mindenki azzal nyugtatja magát, hogy remélhetőleg többet tud, mint gondolná, vagy stresszhelyzetben majd előjön a mélyen elraktározott tudása.

Az Utah Egyetem kutatói úgy vélik, valóban többet tudunk, mint hinnénk, főként ha csapatban dolgozunk.A kutatók 450 egyetemi hallgatót kértek fel, hogy vegyenek részt a kutatásukban. A diákokat három csoportra osztották és különböző feladatokat adtak nekik. Míg azonban az első két csoportban közösen kellett dolgozniuk, a harmadikban egyénileg kellett megoldaniuk a feladatokat. Az egyik feladatban Utah’s King’s Peak, vagyis a városban valaha élt legnehezebb ember súlyát kellett kitalálniuk, a másikban pedig meg kellett becsülniük, milyen messze található egymástól Salt Lake City és New York.

szem38

Az eredmények szerint csoportban dolgozók jobban teljesítettek. "A problémamagoldás során számos jó vagy rossz példát használunk, amit az eddigi tapasztalataink alapján megismertünk. A baj az, hogy nem vagyunk olyan jók a korábban megszerzett tudás alkalmazásában, mint gondolnánk" – magyarázta a tanulmány társszerzője, Dr. Bryan Bonner. A kutató hozzátette, hogy a megszerzett tudást a legjobban csoportban hasznosíthatjuk. Hiszen amikor valaki felhoz egy példát, ötletet, a többiek lehet, hogy pont az alapján jönnek rá a megoldásra. "Az emberek gyakran ráébrednek, hogy többet tudnak, mint gondolták, lehet, hogy nem tudják a választ az egész problémára, de az a pár dolog, amit tudnak, segítheti az egész csoportot, hogy rájöjjön a megoldásra" – tett hozzá a kutató.

A tanulmány a Journal of Personality and Social Psychology legutóbbi számban jelent meg.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.