Nyugtató sms-ek

Egy nemrég tanulmány szerint az sms-ek segíthetnek a depressziós betegeken, mert úgy érzik, hogy törődnek velük és fontosak valakinek

Az sms-ezést gyakran támadják a szakértők, mondván szegényes a nyelvhasználata, vagy éppen balesetveszélyes lehet, ha valaki vezetés közben ír rövid üzenetet a telefonján. A Kalifornia Egyetem egyik klinikai pszichológusa, Adrian Aguilera szerint azonban van jó oldala is, sokat segíthet például a depressziós betegek kezelésében.

"Amikor nehéz helyzetben voltam és kaptam egy sms-t, sokkal jobban lettem. Úgy éreztem, hogy törődnek velem és támogatnak. A hangulatom is javult" – magyarázta Adrian Aguilera egyik páciense, aki a kognitív viselkedés terápiás csoportjába jár. Mivel a professzor főként rossz anyagi körülmények közt élő betegeket kezel – akiknek nincs számítógépük, internet hozzáférésük, vagy okostelefonjuk – úgy érezte, valamilyen módon mégis támogatni kellene őket a kezelések között is. Erre a legjobb megoldásnak az sms bizonyult, mivel egyszerű telefonnal szinte mindegyik beteg rendelkezett.

Aguilera és munkatársai ezért egy kísérleti programot indítottak még 2010-ben, amelynek során automatikus sms-eket küldtek a mentális betegségekben szenvedő pácienseiknek. A rövid üzenetek általában a betegek állapota felől érdeklődtek, valamint ösztönözték őket valamilyen pozitív válaszra. Sok beteg ugyanis nehezen hasznosította a mindennapi életben a terápián tanultakat, vagy elfelejtette bevenni a gyógyszereit.

A páciensek visszajelzései nagyon pozitívak voltak, többnyire javult a hangulatuk és válaszoltak is az üzenetekre. Sőt, a program leállítása után 75 százalékuk kérte, hogy továbbra is kaphassák az sms-eket.  A tanulmány a Professional Psychology oldalain jelent meg.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.