Növények segítségével lélegezni?

Egy híres televíziós személyiség arra készül, hogy egy légmentesen lezárt, növényekkel megtöltött kamrába költözik be, és ezzel demonstrálja, mennyire nélkülözhetetlenek a növények az emberiség jövőjéhez.

Iain Stewart professzor – aki egy teljes napot készül eltölteni a konténerben – abban bízik, hogy a növények által a fotoszintézis során kibocsátott gáz elegendő lesz számára a kényelmes lélegzéshez. A 8 x 2 x 2,5 méteres kabint Cornwallben állítják fel, és 120 kisebb, valamint 30 nagyobb növénnyel töltik meg, hogy a professzor által kilélegzett széndioxidot ezek alakítsák át oxigénné.

jju338ld8

A 46 éves geológus professzor, aki a Plymouth Egyetemen tanít, elmondta, mostani kísérletével arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a növények a bolygónk tüdejeként viselkednek, és nélkülük nincs jövője az emberiségnek.

A kísérlet előtt a professzor rendszeresen edz, hogy biztosan elég széndioxidot tudjon majd kibocsátani a növények számára. A tervek szerint a kísérlet maximum 48 órán át tarthat, és közben kórházi szakemberek tartják szemmel a professzort, aki könyveket, dvd-ket és egy laptopot visz magával, hogy ébren maradjon. A növényeket éjjel-nappal speciális fénnyel világítják meg, miközben a számukra optimális hőmérsékletet is folyamatosan biztosítják.
A BBC2 csatorna egyik műsora a jövő év során műsorára tűzi az érdekes kísérletet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.