Növekszik a baktériumok antibiotikum-rezisztenciája

A Newcastle Egyetem tudósai kimutatták, hogy az antibiotikum-rezisztencia növekszik, annak ellenére, hogy az orvosi és a mezőgazdasági alkalmazásban szigorúbb felhasználási előírások vannak érvényben.

A szakemberek 1940 és 2008 között gyűjtött bakteriumok DNS-mintáinak elemzése alapján kiderítették, hogy az antibiotikum-rezisztenciát hordozó gének egyre nagyobb számban fordulnak elő a kórokozókban. Ez azt jelentheti, hogy a baktériumok szép lassan egyre inkább ellenállóak lesznek az antibiotikus kezeléssel szemben.

A kutatás vezetője, David Graham professzor szerint ez az eredmény számos közegészségtani- egészségügyi problémát vetít előre: ?Az elmúlt évtizedekben növekedett az antibiotikum-rezisztencia, ami egészségünket is veszélyezteti. Erre a legjobb példa az MRSA (egy antibiotikumoknak igen ellenálló kórokozó) megjelenése. 3417
Az antibiotikumok használatát egyre erősebben korlátozó lépések ellenére az azonosított rezisztenciát hordozó gének számának emelkedése töretlen
.?

A munkacsoport az 1940 óta gyűjtött baktérium-minták 78 százalékában mutatott ki szignifikáns emelkedést az antibiotikum-rezisztenciát hordozó gének számában. A Hollandiában gyűjtött minták kapcsán Graham professzor megjegyezte, hogy a jövőben a világ más területein is érdemes lenne hasonló vizsgálatot végezni.

?Legnagyobb kérdés az, hogy az orvoslásban és a mezőgazdaságban történő antibiotikum-alkalmazás európai szigorítása ellenére miért emelkedik még mindig a rezisztencia? ? tette hozzá a szakember.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.