Női hormonok a férfi testben – Nagyon fontos a szerepük

A progeszteront és az ösztrogént valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. Ez a két legismertebb női nemi hormon, melyek kényes egyensúlya teremti meg a nők termékenységét, illetve nőgyógyászati egészségét is. Azonban a férfiak szervezete is tartalmazza mindkét említett hormont, ráadásul igen fontos szerepet töltenek be!

A témában Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember van a segítségünkre.

Női hormon a férfiakban?

Meglepő lehet, de mind ösztrogént, mind progeszteront termel a féri szervezet is, igaz, lényegesen kisebb mennyiségben, mint a hölgyek. Még ennél is meglepőbb, hogy az ösztrogént nagyobb mennyiségben a here termeli egy enzim, az aromatáz segítségével. Ez az enzim a tesztoszteront alakítja át ösztrogénné. De ezt a női nemi hormont termelik az úgynevezett Leydig-sejtek is. Progeszteront szintén a herék és a mellékvese termelnek, és kiemelt jelentősége van, többek közt ugyanis ebből a férfi szervezet kortikoszteroid hormonokat állít elő, és igen, tesztoszteront is.

Fotó: 123rf.com

Miért kellenek?

Az ösztrogén szerepe a férfiak testében sokrétű, akárcsak a progeszteroné. Előbbi a normál csontsűrűség fenntartásában, a szellemi frissesség megőrzésében, vagy éppen az artériák falának megfelelő működésében játszik szerepet. Ebből pedig már könnyen levezethető, hogy ha az ösztrogén szintje nem megfelelő a szervezetben, az nem csak a csontritkulás kockázatát növeli meg jelentősen, de a merevedési zavarok hátterében is igen sok esetben ez húzódik meg, ráadásul a libidót is drasztikusan csökkenti.

“A progeszteron szerepet játszik a megfelelő immunválasz kialakításában, a szénhidrát-anyagcsere folyamatokban, vagy éppen a prosztata egészségében is, de mivel a szervezet tesztoszteront is előállít belőle, így az elsődleges és másodlagos férfi nemi jellegek kialakításában is fontos szerepet tölt be. Ha szintje nem megfelelő, akkor jellemzően ösztrogéndominancia alakul ki, hiszen ez a hormon fele az ösztrogén kordában tartásáért is” – mondja Ratkó Tünde.

Mikor csúszik el, és mit lehet tenni?

A hormonális eltolódások kiváltója nagyon sok dolog lehet, vagyis az okok kiderítésében mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni. Az esetek túlnyomó többségében minimum részben, de sokszor teljes egészében a tápanyaghiányok felelősek az eltolódásért. Ez azonban jó hír, hiszen ez azt jelenti, hogy a megfelelő tápanyagpótlással – és a szakember segítségével – a gond orvosolható. A megfelelő tápanyagpótlás pedig ebben az esetben a jó férfivitamint jelenti. 

Fotó: 123rf.com

Ahogyan a nőknél a várandósság támogatására a trimeszterek igényeit kiszolgáló várandósvitamin a megoldás, a férfiaknál is gyors segítséget jelenthet az a férfivitamin, mely komplex, és szerves kötési formában tartalmazza az anyagokat. Utóbbi azért fontos, mert akár 80%-kal is javul a felszívódás, ha az anyagok -citrát és -glükonát kötéssel vannak jelen. A komplexitás pedig azért kiemelt jelentőségű, hiszen az egyes anyagok elősegítik mások hasznosulását, mint a C-vitamin és a vas, vagy a cink és a réz kapcsolata esetében.

A hormonális egyensúly esetében számolni kell azzal a ténnyel is, hogy a női nemi hormonok dominanciája 30 éves kor után egyre nagyobb arányban van jelen, hiszen innentől a tesztoszteron termelése is hanyatlik. Ezt kivédeni a megfelelő tápanyagpótlás mellett a kiegyensúlyozott étkezéssel és a rendszeres mozgással lehet.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.