Nincs energiád és a szexet se kívánod? Ez is egy ok lehet…

Mit tehetünk, ha bizonyos jelek arra utalnak, hogy alacsony a tesztoszteron-szintünk? Egyáltalán, mik a hatásai? A kérdés persze főleg a férfiakra vonatkozik.

Előfordult mostanában, hogy nem tudtuk mire vélni fáradtságunkat? Megváltoztak a szexuális szokásaink, netán úgy érezzük, a memóriánkkal történt valami? Ezek mind lehetnek a tesztoszteron alacsony szintjének jelei. Bizonyosodjunk meg róla!

shutterstock_59714062

 

1.Az energia lecsökkenése. A fáradtság gyakori jele az alacsony tesztoszteron-szintnek. Lehet, csak annyit érzünk, hogy mostanság mintha nem lenne annyi energiánk, mint korábban – de az is előfordulhat, hogy hihetetlenül fáradtnak, nyúzottnak érezzük magunkat. Persze, az energiát egyéb dolgok is lehúzhatják, így az öregedés vagy a depresszió. Az elegendő pihenés segíthet növelni az energia-szintet. Igyekezzünk minden nap 7-8 órát aludni! A szokatlan fáradtság miatt egyébként nyugodtan fordulhatunk orvoshoz, aki segít megbizonyosodni a valódi okokról.

2.Nemi vágy csökkenése: ezt ugyancsak okozhatja az alacsony tesztoszteron-szint, ahogyan a merevedési zavart is. A tesztoszteron alacsony szintje azonban önmagában ritkán oka a kevesebb és gyengébb erekciónak: más egészségügyi problémák is állhatnak a háttérben, így szívprobléma vagy cukorbetegség is! Legjobb, ha konzultálunk orvosunkkal. Ha alacsony tesztoszteron-szintről van szó, a kezelés után visszatér a nemi vágy.

3.Memória– és koncentrációs problémák: ezeket is okozhatja az alacsony tesztoszteron-szint. Nehezen koncentrálhatunk, elfeledhetjük, amit elterveztünk, és ez egyre gyakrabban előfordul, minél alacsonyabb a szint. Tegyünk lépéseket a stressz enyhítésére! Meditációval, jógával, masszázzsal, testmozgással.  Tudni kell ugyanis, hogy minél több stresszhormont termel szervezetünk, annál kevesebb tesztoszteron előállítására képes.

4.Hangulatváltozás: az alacsony tesztoszteron-szint hatására nemcsak rosszkedvűek lehetünk, van, aki a depresszióig is eljut. Számos férfinál abszolút megfigyelhető a személyiség változása – olyanná válik, mintha már semminek sem tudna örülni. Annak sem, amit azelőtt nagyon szeretett. S ahogyan a tesztoszteron-szint ismét a régi, visszakapja önmagát is.

5.Izom változások: mivel a tesztoszteron segít izmot építeni, ha a szintje alacsony, az izomtömeg és az erő is csökken. Edzés során észrevehető, hogy nem látjuk ugyanazt az eredményt, mint korábban. A rendszeres testmozgás segíthet emelni a tesztoszteron-szintet. Mindig igyekezzünk nagy izomcsoportokat megmozgatni és végezzünk némi súlyemelést is.

6.Hízás: a tesztoszteron-szint csökkenése hízással is járhat. Ha nem építünk izmot a bevitt kalóriákkal, illetve nem mozogjuk le az ennivalót, szervezetünk a kalóriákat zsírrá alakítja. Tartsunk egészséges étrendet! Nem kell megijedni, ha a fogyással az izmokból is veszítünk. Ha túlsúlyosak vagyunk vagy elhízottak, a szervezet több tesztoszteront termel majd a kilók leadásával. Az elvesztett izomtömeget is visszaszerezzük.

kover

7.Csökkenő testszőrzet: az alacsony tesztoszteron-szint a testünk szőrzetén is meglátszik, legyen az arcszőrzet, szeméremszőrzet vagy a karok, lábak szőrzete. A hajat ez általában nem érinti. Érdemes ugyanakkor tudni, hogy a tesztoszteron-terápia és a férfiak kopaszodása között van kapcsolat. Orvosunk tájékoztatni fog bennünket a tesztoszteron-kezelés lehetséges mellékhatásairól.

8.Csonttömeg-veszteség: az alacsony tesztoszteron-szintet összefüggésbe hozták a csontritkulással, azzal a betegséggel, mely gyengíti a csontokat. Az osteoporosis-nak azonban más okai is lehetnek, ezért célszerű konzultálnunk orvosunkkal. A csontok egészségesen tartása érdekében ne dohányozzunk, ne fogyasszunk sok alkoholt és végezzünk testmozgást rendszeresen, lehetőleg súlyemeléssel.

9.Alvásproblémák: amikor a tesztoszteron szintje alacsony, álmatlansággal, éjszakai nyugtalansággal is szembe kell néznünk. Hogy egy egészségesebb alvás-menetrendet alakítsunk ki, legjobb, ha minden nap ugyanakkor fekszünk és kelünk, hétvégén is. Hálószobánk legyen sötét és csendes – ha lehet, csak alváshoz és szexhez használjuk!

10.Problémák a munkahelyen: az alacsony tesztoszteron-szint miatt kialakuló gondok – a koncentrálási problémák, a hangulatváltozások, a csökkent energia – mind megnehezíthetik a dolgunkat a munkahelyen. Ha a helyzet drámai módon változott, fontos felkeresni egy orvost és teljes kivizsgálást kérni. A vérteszt kimutatja az alacsony tesztoszteron-szintet is. Ilyen esetben az egészséges életmódra váltás mindenképp szükséges, és ha orvosunk ajánlja, a tesztoszteron-kezelés is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.