Nem túl kellemes igazságok az antidepresszánsokról!

Bár a beteg valóban jobban lesz a tőlük, az antidepresszánsok szedésének vannak mellékhatásai. Lássuk, mit lehet kezdeni velük!

Ha valaki már volt kezelve enyhe vagy komolyabb depresszió miatt, orvosa bizonyára felírt neki valamilyen antidepresszáns gyógyszert. Ezek, amennyiben megfelelően működnek, segítenek a tünetek enyhítésében és más gyógymódokkal együtt – mint a terápia – fontos részei a kezelésnek.

Az antidepresszáns célja, hogy megváltoztassa az agyban a kémiai anyagok egyensúlyát, de ennek a változtatásnak vannak mellékhatásai. Az idegesség, a furcsa álmok, a szájszárazság, hasmenés azonban 1-2 hét után elmúlik, vagy ha mégsem, másfajta gyógyszerre van szükség.

Más mellékhatások ugyanakkor – mint például a szexuális vágy lecsökkenése – sajnos hosszabb távúak. Nem mindenkinél jelentkeznek ugyanazok a mellékhatások. Az orvossal együtt ezeket biztonságosan lehet kezelni. Cél, hogy a gyógyszerek a minimális mellékhatásokkal járjanak.

Az antidepresszánsok gyakori mellékhatásainak listája igen hosszú. Közéjük tartozik a hányinger, a megnövekedett étvágy és a hízás, a szexuális vágy csökkenése és egyéb szexuális problémák, mint például erekciós zavar, csökkent orgazmus, fáradtság, álmosság, álmatlanság, szájszárazság, látászavar, székrekedés, szédülés, ingerlékenység, szorongás.

algopirin6

Antidepresszánsok és szexuális problémák

Az egyik leggyakoribb probléma, amiről kevesen beszélnek: az antidepresszánsok csökkentik a szexuális vágyat és a szex iránti érdeklődést, illetve az orgazmus elérésének képességét is. Ennek kezelése másik gyógyszer adásával orvosolható, vagy akár azzal, hogy az illető az erekciós zavarra is kap orvosságot.

Az antidepresszáns szedését nem szabad abbahagyni csak úgy, anélkül, hogy egyeztetnénk az orvosunkkal! A gyógyszerszedés önkényes felfüggesztése elvonási tünetekhez hasonló megvonási tüneteket produkálhat!

Az antidepresszánsok és a testsúly

Egyik szintén kevésbé emlegetett mellékhatás a hízás. Az antidepresszánsokat szedő fórumozók körében igen gyakori téma, hogy mennyire zavarják őket a plusz kilók. Ritka esetekben akár a fordítottja is történhet, azaz fogynak.

Az egyik gond, hogy nem lehet pontosan tudni, a súlygyarapodásból mennyi tudható be a gyógyszernek, és mennyi a rendszertelen evésnek vagy a túlevésnek. Egyes tanulmányok szerint az antidepresszánsok hosszú távú használata növeli a hízás kockázatát és ezzel együtt az olyan betegségek rizikóját is, mint a 2-es típusú diabétesz vagy a magas vérnyomás. Az új gyógyszereket már úgy tervezik, hogy igen kevés mellékhatásuk legyen.

Antidepresszánsok és álmosság

Bizonyos antidepresszánsok éppenséggel feldobnak, s ez jót tesz annak, aki gyakran álmos. Ám egyes gyógyszereknek az álmosság a mellékhatása, s ez azoknak használ, akik ideges, aggodalmaskodó típusok. Az olyan gyógyszer például, amely hízást és álmosságot okozhat, jó lehet annak a páciensnek, aki álmatlansággal küzd. Ha álmosnak érezzük magunkat a gyógyszerünk miatt, kérjünk másikat, hiszen van választási lehetőség!

egyed%25C3%25BCl8

Antidepresszáns, beszédterápia és változások

A fizikai tüneteken túl a páciensek változásokat észlelnek adepresszió függönye” mögül. Mintha az „felemelkedne” szívükről és szemükről. Megtörténik, hogy először rosszabbul érzik magukat, mint a terápia előtt, és csak azután javul az állapotuk.

A beszédterápiának idő kell: érzelmi energiát is elvisz, és van fizikai levezetése is. Sokszor azért érzik magukat rosszul a betegek, mert már tudják, hol akarnak lenni, és hol tartanak most. A depresszió sok dolgot másként láttat a beteggel: a depressziós „ködben” nem reálisan ítél meg helyzeteket, és úgy érzi, nem tud megküzdeni a mindennapos tennivalókkal, problémákkal, mert nincs hozzá energiája.

Bizonyos szempontból önvédelem is a depresszió: elveszi az energiát arra, hogy a beteg bizonyos helyekre, rendezvényekre elmenjen. A gyógyszerek hatására jobban lesz, éberebbé válik, jobban tud koncentrálni, céltudatosabb, képes odafigyelni dolgokra és képesebb arra is, hogy felismerje, mit csinált rosszul.

Ha a beteg már jobban érzi magát, a beszédterápiával tovább lehet haladni az érzések feldolgozásában. Ha a kedvetlenség és a reménytelenség érzése elmúlik, a beteg jobban meg tud küzdeni a mindennapokkal, és emberi kapcsolataiban is jobban feltalálja magát.

Fontos kérdése ezen felül azonban, hogy van-e az antidepresszánsoknak olyan kockázata, hogy a beteg esetleg öngyilkosságot kísérel meg. Az antidepresszánsok csomagolásán fel van tüntetve, hogy – különösen a kezelés első hónapjában – a gyermekek, serdülők és fiatal felnőttek esetében, akik depresszióval vagy más pszichés betegséggel küzdenek, fokozott a kockázata az önpusztító gondolatoknak és viselkedésnek, vagyis nagyon oda kell figyelni rájuk!

antidepreszans

Az idősebb betegeknél a megemelkedett rizikó nem figyelhető meg. 65 éves kor felett pedig kicsi a kockázata annak, hogy egy antidepresszánst szedő beteg öngyilkos akar lenni. Komoly mellékhatás mindenesetre, ha az antidepresszánst szedő beteg öngyilkosságot fontolgat. A betegnek jeleznie kell a problémát orvosa felé minél hamarabb, egyedül ne próbáljon megküzdeni vele!

Fontos hangsúlyozni, hogy a depressziós emberek többsége jobban lesz, de többféle antidepresszánst is ki kell próbálni, ha egyik nem válik be, a gyógyszerek szedésével egyidejűleg pedig fontos a beszédterápia alkalmazása is!

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.