Nem segít a B-vitamin a mentális képességek romlásán

Nem lassítja a mentális képességek romlását és nem előzi meg az Alzheimer-kór kialakulását a B-vitamin bármelyik fajtájának szedése – állapította meg egy nagy léptékű brit kutatás.

Az Alzheimer-kórban szenvedők vérében nagy mennyiséget találtak a homocisztein nevű vegyületből. A B12-vitaminról ismeretes, hogy csökkenti a vegyület szintjét a vérben, így a homocisztein-elmélet szerint a B-vitaminok szedése lassíthatja a mentális leépülést és csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban közzétett új kutatás során az Oxfordi Egyetem tudósai 11 klinikai vizsgálat adatait elemezték, összesen 22 ezer személy adatai szerepeltek bennük. A vizsgálatokban összehasonlították a B-vitaminok és a placebóként adott, hatóanyag nélküli szer hatását a mentális működésre.

gyógyszerek

Akik B-vitaminokat szedtek, azoknak vérében körülbelül negyedével csökkent a homocisztein szintje. Azonban amikor a memóriát és az agy más működési területeit vizsgálták, nem találtak különbséget a B-vitaminokat és a placebót szedő csoportok között.

„Kutatásunk véget vet a vitának: a B-vitaminok nem csökkentik az öregedéssel járó mentális hanyatlást” – állapította meg Robert Clarke, az Oxfordi Egyetem tudósa, a kutatás vezetője. Hozzátette: a felnőtt lakosság 25-30 százaléka szed multivitaminokat, és gyakran úgy vélik, ezzel védik a szívük és az agyuk egészségét is, ám erre egyszerűen nincsenek bizonyítékok.

„Sokkal fontosabb több gyümölcsöt és zöldséget, kevesebb vörös húst enni, kerülni a túlzott kalóriafogyasztást, kiegyensúlyozott étrendet követni” – magyarázta Clarke.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.