Nem leszek Miki egér! – Mit kell tudni a fülplasztikáról?

Ha gyermekkorunkban elálló volt a fülünk, a többiek gúnyolódása bizony még mindig eszünkbe juthat. Ma már megtehetjük, hogy plasztikáztatjuk, ha nem tetszik fülünk formája, és gyermekünket is elvihetjük az orvoshoz.

A gyermekek sajnos kegyetlenek tudnak lenni, ha úgy találják, hogy egy kis társukon valami nem egészen olyan, mint rajtuk. Az elálló fül gyerekkorban adhat okot a piszkálódásra és magát a csemetét is nagyon zavarhatja. Van, akinek felnőve jobban idomul fülformája a feje alakjához, de van, akinek ekkor is elállóbb marad a kelleténél.

Ma már modern és hatékony megoldás van erre a problémára: a fül plasztikázása. A plasztika látványos eredménnyel jár, a páciens egy-kettőre búcsút mondhat az átlagostól lényegesen eltérő fülformának.

A fülplasztika vagy otoplasztika a fül alakját, helyzetét vagy arányát javíthatja a fejhez képest. Korrigálhatja a fül szerkezetében levő hibát, amely születéstől kezdve jelen van – és ahogy fejlődik a gyermek, egyre nyilvánvalóbbá válik -, de kezelni lehet vele a sérülésből adódó torzulásokat is.

A megjelenést jelentős mértékben javíthatja a fül plasztikázása. Ha előreálló vagy eltorzult fülei zavarják gyermekünket, meg kell fontolnunk a plasztikát. A fülplasztika természetes formát hoz létre, miközben megteremti a fül és az arc egymáshoz való megfelelő arányát. Még a kisebb változtatások is figyelemreméltó előnnyel járnak a megjelenést illetően, a páciensnek nő az önbizalma.

shutterstock_24929747 Tudj meg többet a fülbetegségekről!

A fülplasztika segíthet a túlságosan nagy füleken – ez egy igen ritka állapot, melynek neve macrotia; a kiálló füleken, amelyek vagy egyik, vagy mindkét oldalon előrefelé állnak különböző szögben, de nem járnak halláskárosodással; de egy korábban rosszul sikerült fülplasztikát is megold.

A fülplasztika igen személyes procedúra, vagyis az ember önmagának csináltatja, nem azért, hogy valaki másnak a vágyát teljesítse vagy meg akarjon felelni egy ideális képnek.

A fülplasztikáztatásra akkor alkalmas egy gyermek, ha egészséges, életét veszélyeztető betegségben nem szenved, ahogyan kezeletlen krónikus fülgyulladásban sem. Általában 5 évesen már lehet végeztetni fülplasztikát, amikor a fülporcok már elég stabilak a korrekcióhoz. Fontos, hogy a gyermek együttműködő legyen és kövesse az orvosi utasításokat. Legyen képes arra, hogy érzéseit kommunikálja, és ne adjon hangot mindenféle kifogásnak a műtéttel kapcsolatban.

A tinédzserek illetve felnőttek körében azok a megfelelő alanyok a fül plasztikázása szempontjából, akik egészségesek, nincs életüket veszélyeztető betegségük vagy olyan egészségügyi problémájuk, amely a gyógyulási folyamatot károsíthatja, gyengítheti. Fontos, hogy az alany ne dohányozzon. Az is lényeges, hogy pozitív hozzáállással viszonyuljon a műtéthez és ne aggodalmaskodva, bizonytalankodva.

A fülplasztika lépései – hogyan kell rá készülni?

Mielőtt a fülplasztikára sor kerülne, laboratóriumi vizsgálaton kell átesni, de minimum egy orvosi értékelésen. Szükség lehet bizonyos gyógyszerek szedésére vagy módosítani kell a jelenlegiek használatát. Le kell állni a dohányzással. Kerülni kell az aszpirin és bizonyos gyulladáscsökkentő gyógyszerek, gyógynövény készítmények használatát, mivel növelhetik a vérzést.

A páciens speciális utasításokat kap a fülplasztika napján tennivalókkal-, az eljárás alatti érzéstelenítéssel kapcsolatban, valamint a műtét utáni ellátásra és nyomon követésre vonatkozóan.

Az orvos azt is elmondja, pontosan hol végzik majd a műtétet. Ha a beavatkozást ambulánsan végzik, gondoskodni kell arról, hogy valaki hazavigye utána a pácienst és vele is maradjon legalább a műtétet követő első éjszaka.

fül

Lehetséges kockázatok

Ha valaki a fülplasztika mellett dönt, meg kell gondolnia, a műtét adta előnyökkel valóban jobban érzi-e majd magát és a beavatkozás hozzásegíti-e céljai eléréséhez. Komplikációk ugyanis előfordulhatnak. A plasztikai sebésznek ezeket tudatnia kell a pácienssel. Hozzájárulást kell a műtéthez aláírni, ezzel biztosítják azt is, hogy a páciens megértette a beavatkozás menetét és a kockázatokat, a lehetséges szövődményeket is.

A szövődmények között előfordulhat vérzés (hematóma), vérrögök kialakulása, asszimetria, fertőzés, nem megfelelő sebgyógyulás, a bőr érzékelése megváltozhat, a bőr kontúrjában szabálytalanságok fordulhatnak elő, megtörténhet a bőr elszíneződése, duzzanata.

Kockázatai vannak az érzéstelenítésnek is. Kedvezőtlen lehet a hegesedés, allergia jelentkezése lehetséges a szalagra, varróanyagra, ragasztóra, vérkészítményekre, beinjekciózott szerekre. A fájdalom hosszabb ideig fennállhat. Szükség lehet újabb műtétre, ha valami nem a terv szerint sikerül. Fontos azonban, hogy mindezekkel a páciens tisztában legyen és bármilyen kérdése van, azt tegye fel.

Hogyan történik a műtét és mi várható utána?

A fülplasztika idejére a páciens megkapja az érzéstelenítést, amely lehet helyi-, intravénás szedáció vagy általános érzéstelenítés: az orvos javasolja a számára legmegfelelőbb módszert. Majd következik a metszés – a metszéseket a fül hátsó felületén készítik, a hajlás ezután eltakarja azokat. A belső és nem eltávolítható varratok arra szolgálnak, hogy biztosítsák és helyükön tartsák az újonnan megalkotott formát. A varratok és a metszések segítenek a porcnak új formát felvenni. Végül külső ötlésekkel a metszéseket bezárják.

A műtétet követően kötést készítenek a fülre vagy fülekre, melyek nemcsak védelmet jelentenek, de tisztán tartják a területet és támogatják is a fül új formájának kialakítását.  A kényelmetlenség érzése normális, gyógyszerekkel csökkenthető a fájdalom. Viszkető érzés jelentkezhet a kötés alatt. Azt csak akkor lehet eltávolítani, ha letelt az orvos által megadott idő, mert ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, akár károsíthatjuk is a műtét eredményét. Ha bármilyen problémát tapasztalunk, azonnal értesítsük orvosunkat, aki eldönti, van-e szükség további kezelésre.

A fülplasztika azonnali eredményeket kínál a kiálló fülek esetében, még ha fenn is van a kötés – eltávolítása után látható a fül új formája. A fülek a fejhez közelebb helyezkednek el, a sebészeti vágásokat pedig takarja a fül egésze vagy annak természetes gyűrödései.

Forrás: