Nem érzem az illatokat!

Lehet, hogy azok, akik kevéssé vagy egyáltalán nem éreznek szagokat nyáron egy tömött buszon, úgy érzik, szerencsések, mégis a Drezdai Egyetem kutatás azt állítja, hogy ők hajlamosabbak a társadalmi elszigeteltségere és a depresszióra.

Jobb, ha ezért inkább nem mondjuk, hogy "Bárcsak ne éreznék szagokat!" és inkább becsüljük meg ezt a velünk született képességet. A Drezdai Egyetem kutatói összesen 5000 olyan embert vontak be a kutatásukba, akik szaglás nélkül, vagyis anozmiával születtek. Az eredményeikből kiderült, hogy a szaglás hiányának több hátránya van, mint előnye. Ilona Croy, a kutatás vezetője ugyanis elmondta, hogy körükben feltűnően nagyobb volt a kontrollcsoporthoz képest a depressziósok aránya, ugyanakkor ennek okait még nem tárták fel.

arc41

A kutató hozzátette, hogy a szagok fontos szociális információkat hordoznak, ami a társas kapcsolatokra hat ki. Aki nem érzékel semmiféle illatot vagy szagot, a párválasztás során is nehezebben boldogulhat, ráadásul kínos szituációkba kerülhet, ha nem érzi a saját testszagát sem.

"Amikor az emberek megkérdezik tőlem, hogy mit gondolok egy parfüm illatáról, vagy arra kíváncsiak, hogy én is érzem-e a körülöttünk lévő szagot, én azt sem tudom, miről beszélnek" – magyarázta az 52 éves anozmiás Rebecca Cagle. Rebecca hozzátette, hogy számára az a legnehezebb, hogy nem érzi, ha kellemetlen a lehellete, vagy a testszaga. "Ez kínos lehet mások és az én számomra is" – mondta Rebecca.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.