Nem csupán az esztétika miatt fontos a rendezett fogsor

Vannak esetek (pl. egymásra torlódott metszőfogak, túl nagy rés két fog között stb.) amikor a laikus számára is egyértelmű, hogy fel kell keresnie egy fogszabályozó praxist.

Talán még ilyenkor is elsősorban az esztétikai probléma sejlik fel mindannyiunkban, pedig valójában ennél jóval többről van szó. A megoldás viszont sokszor nem is olyan távoli és bonyolult, mint azt hinnénk. Az egyik legmodernebb fogszabályozási módszerről dr. Vánkos Borbála, a mySmile fogorvosa mesélt nekünk.

Fogaink megfelelő helyzete mind testi, mind pszichés szempontból nagy jelentőséggel bír. Ha bármilyen eltérés jelentkezik az optimálishoz képest, akkor az befolyásolhatja a rágást (általa pedig gyakorlatilag az egész emésztési folyamatot), a hangképzést, a megfelelő szájhigiénia fenntartását.Ha például egy fogtorlódás miatt nem tudjuk megfelelően tisztítani fogainkat, az könnyen fogkőképződéshez, szuvasodáshoz, ínygyulladáshoz vezethet.

Fotó: 123rf.com

Természetesen éppen ennyire lényeges a lelki tényező is: sajnos sokan rendezetlen fogsoruk miatt nem akarnak önfeledten mosolyogni, és akár szakmai, akár magánéleti helyzetről legyen szó, általában visszafogottabban, bátortalanabbul viselkednek.

Az elmúlt évek során rengeteget fejlődött a fogszabályozás tudománya is, így napjainkban sokkal korszerűbb és gyorsabb eljárások állnak rendelkezésre, mint hajdanán. Ezek egyike az úgynevezett láthatatlan fogszabályozó használata. Mivel kivehető készülékről van szó, nem helyeznek a fogakra zárakat és íveket, ahogy ezt az állandó fogszabályozóknál teszik, így nevéhez hűen tényleg csaknem teljesen észrevehetetlen.

A láthatatlan fogszabályozó kezeléseknél a digitálisan pontosan megtervezett és időzített fogmozgatásokhoz egyénileg készített, kivehető sínek segítik a kívánt eredmény elérését. Megfelelő napi hordás esetén a sínek folyamatosan leadott, lágy erőkkel juttatják a fogakat a megfelelő pozícióba” – tájékoztat az eljárásról Dr. Vánkos Borbála.

Ráadásul pont a lágy erőknek köszönhetően a kezelési idő általában jelentősen lerövidül a hagyományos módszerekhez képest.

Fotó: 123rf.com

„Természetesen a láthatatlan fogszabályozó viselésének időtartama a fogazati eltérés súlyosságától, a páciens együttműködésétől és egyéb, egyénileg mérlegelendő tényezőktől függ. Ezek figyelembevételével a digitális kezelési terv elkészítésekor lehet pontosan meghatározni a szükséges időt, de az átlagos viselési időtartam a fele a hagyományos készülékkel történő kezelés időtartamának” – egészíti ki az elmondottokat a doktornő.

Nagyon fontos azonban, hogy bár az eljárás egyszerűnek tűnik, megfelelő fogászati helyszínt és szakembert válasszunk a láthatatlan fogszabályozás esetében is. Semmiképp se dőljünk be a hasonló elnevezést használó, ám rendszeres fogorvosi kontrollt nem nyújtó, olcsó megoldásoknak!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.