Nem csak a kókuszolaj véd a fogszuvasodástól

A kókuszolaj is kipróbálható fogkrémként, de a professzionális fogorvosi szájhigiéniai kezelés bizonyítottan beválik a fogszuvasodás ellen. Dr. Benkő Krisztina, az Oxygen Medical fogorvosa a kókuszolaj hatásairól és a leghatékonyabb megelőző módszerekről beszélt.

Kókuszolaj és fogkrém sem használatos nálunk

Becslések alapján egy átlagos magyar a szükséges négy helyett évente csak egyetlen fogkefét használ el. Ezek után nem meglepő, ha azt állítjuk, hogy a helyes fogmosás lépéseivel sem vagyunk tisztában, ahogy azon sem lepődhetünk meg, hogy a WHO által 32 európai országban szervezett felmérés a fogszuvasodás problémáját tekintve hazánk az igen rossznak számító 24. helyen áll. A hozzáálláson valószínűleg a csodaszerként beállított kókuszolaj sem sokat segít.

Ugyanis a helyes fogmosás lépéseit kellene először elsajátítani, ami könnyebb lehet plakkfestés segítségével. A plakk a fogakon és a fogak közt képződő lepedék, mely még gondos fogápolás mellett is kialakulhat, s így hozzájárulhat a fogkő, a fogszuvasodás, az ínygyulladás megjelenéséhez. A plakk színe a fogak színével megegyező, fehéres árnyalatú, ezért plakkfestés során, melyet közvetlenül fogmosás után végzünk, egy speciális, színes oldatot kenünk fel az összes fogfelszínre. A festék a lepedéket és fogkövet festi csak meg, eltérő mértékben, tehát a még friss lepedék világosabb színű, a régebbit pedig sötétebbre festi.

Ha azt tapasztaljuk, hogy akár fogmosás után is rengeteg plakk van a fogainkon, érdemes részt venni egy professzionális szájhigiénés kezelésen. Ilyenkor nem csak a hatékony fogmosás lépései sajátíthatók el, de akár a fogselyem és fogköztisztító kefe használata is. Ettől kezdve már nem sokat nyom a latban, hogy fogkrém vagy kókuszolaj van-e a fogkefén, bár az utóbbi mellett szóló fő érv – a természetes antibakteriális hatás – valóban igaz.

fogak

Ne csak a fogfájás vigyen fogorvoshoz!

Az otthoni fogápolás mellett fogaink megóvása érdekében félévenként akkor is javasolt fogorvost felkeresnünk, ha semmilyen panaszunk nincsen.

“A fogászati állapotfelmérés segítségével még idejében észrevehetjük a kisebb szuvasodásokat. A kezdődő, így ekkor még viszonylag kevesebb fogkő eltávolításával és a szájhigiéné ellenőrzésével megelőzhetjük az ínygyulladás és a fogágybetegségek kialakulását” – hangsúlyozza dr. Benkő Krisztina. – “Az állapotfelmérés során a fogak mellett a szájüreget is ellenőrizzük, így – különösen dohányosok esetében – idejében felfedezhetőek a daganatos elváltozások is. A panorámaröntgen és a 3D CT segítségével nem csak a fogak, de az őket körülvevő fog, az állkapocs ízület és az arcüreg állapotáról is képet kaphatunk, így a szájvizsgálat során esetleg rejtve maradt elváltozások, krónikus gyulladások is felfedhetővé válnak.”

Fogszuvasodás megelőzés: barázdazárás

A fogak egyenetlen felszínén lévő barázdák nagy veszélyt jelentenek fogszuvasodás szempontjából. Az őrlőfogak rágófelszíni barázdáinak réseibe a fogkefe szálai gyakran már nem érnek el, így ezen a részen könnyen alakulhat ki fogszuvasodás. A barázdazárás során ezeket a vékony réseket töltjük fel folyékony tömőanyaggal, így megelőzhető, hogy a nehezen tisztítható barázdák elszuvasodjanak.
Tehát számos, profi módszerrel megelőzhetjük a fogfájás és a fogszuvasodás kialakulását, így nem csak a kellemetlenségtől szabadulhatunk meg, de sokáig örülhetünk a saját, egészséges fogaknak is!

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.