Nem csak a kismamának és a babának fontos a folsav

Ha azt mondjuk folsav, akkor a legtöbben rávágják, hogy velőcsőzáródási rendellenesség. Ez tökéletesen igaz, de mi a helyzet akkor, ha azt mondjuk folsav és férfiak?

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a férfiak megfelelő termékenységének fenntartásához a folsav ugyan úgy elengedhetetlen, mint a hölgyek esetében.

Folsav

A B9-vitamin, vagy más néven a folsav jellemzően akkor kerül elő, mikor a nő gyermek vár. Tanulmányok sora igazolja, hogy ez az anyag segít elkerülni a velőcsőzáródási rendellenességek kialakulását, így a hölgyek körében nagyon is jól ismert vitamin.

“De a férfiak esetében hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy bizony a folsav számukra is kifejezetten fontos, már bőven a baba megfoganása előtt is szerepet játszik a családalapításban ez az anyag. A folsav ugyanis a sejtosztódásra is hatással van, illetve a spermiumok DNS-ének védelmében is kiemelt szerepet játszik” – mondja Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő.

dns

DNS romlás?

A DNS az az információhalmaz, melyet a baba az apától kap örökségül. Ez tartalmaz mindent (igazából mindennek a felét), ami az életéhez szükséges, ami alapján fejlődik, esetleges betegségei alakulnak ki, ami meghatározza a szemszínét, bőrtónusát, mindent. Ha pedig ez az adatállomány sérül, abból hatalmas gondok lehetnek.

Ha egy spermium mozgása károsodik, akkor jellemzően nem képes elérni a petesejtet. Azaz a károsodott spermium kiesik a “játékból”, ilyen formában a fogantatásra nem jelent veszélyt. De a helyzet nem így néz ki abban az esetben, ha a spermium minősége szenved csorbát. Egy hibás, töredezett DNS-sel rendelkező, vagy rossz RNS-t képző spermium mozgása lehet tökéletes, vagyis a hiba a fogantatást nem lehetetleníti el. Sajnos azonban éppen az adatállomány sérülése okán jelentősen megugrik a vetélés, a koraszülés és a genetikai gondok kialakulásának lehetősége.

folsav, B9, vérvétel

Fotó: 123rf.com

Folsav bevitel

Mint minden tápanyag, a folsav is megtalálható a természetben, főleg a zöld levélzöldségekben. Azonban ezekből a férfiak sajnos jellemzően igen keveset fogyasztanak, ráadásul az élelmiszerek beltartalma – így a folsav tartalmuk is – jelentősen csökkent a vegyszerezésnek, tömegtermelésnek köszönhetően. A folsav pótolható vitaminkészítmények formájában is, de itt fontos, hogy komplex készítményt válasszunk, hiszen az egyes anyagok segítik mások hasznosulását. Az anyagok pedig lehetőleg szerves kötésben (-citrátok és glükonátok) legyenek jelen, mivel ezek hasznosulása akár 80%-kal is jobb!

Olvasd el ezt is!

Folsav – Ezt az 5 dolgot biztos nem tudtad róla

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.