Nem buli a bulimia!

A Drexel Egyetem kutatói szerint – a közvélekedéssel ellentétben – a bulimiában szenvedők rendszerint többet szednek magukra betegségük idején, mint előtte bármikor.

Eredményeik új utakat mutathatnak ezen étkezési rendellenesség kezelésében.Az erről szóló tanulmány az International Journal of Eating Disorders című folyóiratban jelent meg.

„Noha a betegség kezdetekor a legtöbben sokat fogynak, az esetek többségében a leadott kilók visszatérnek, sőt, több lesz a felesleg az érintetten, mint előtte bármikor. Szerettük volna tudni, mi a jelenség oka” – mondta el kutatás vezetője, Jena Shaw, az egyetem klinikai pszichológia szakos doktorandusz hallgatója.

Dr. Michael Lowe pszichológus professzor segítségével közel kétszáz nő adatait elemezte ki két korábbi tanulmányból. Az eredmények azt mutatták, hogy akiket két évig figyeltek, azoknak 59, akiket nyolc, azoknak 71 százalékára volt igaz, hogy betegségük alatt híztak eddigi életük során a legtöbbet, annak ellenére, hogy többségük testsúlya már a bulimia előtt is magasabb volt az átlagnál. Ez főleg a fiatal betegeket érintette, akik állapota ezért sokáig fent is maradt.

test8

A kutatás rámutat, hogy a bulimia kezelésekor komoly figyelmet kell fordítani a testsúly változására.

Az étkezési zavarok kutatása során Lowe nagy jelentősséget tulajdonít a beteg aktuális és valaha mért legnagyobb súlya közti különbségnek. A bulimiások esetében ez a mennyiség rendszerint magasabb az átlagosnál. Ezek a nők könnyebben hagyják abba a kezelést, nehezebben szakíthatóak ki az evés-hányás körforgásából, több súlyt szednek magukra, és lassabban épülnek fel a betegségükből. Ugyanakkor az egészséges emberekre is igaz, hogy akinek gyakran változik a súlya, annak általában kevesebb kalóriára van valójában szüksége, mint annak, aki mindig ugyanannyit nyom.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.