Nehezebb teherbe esni pajzsmirigy problémákkal

Magyarországon számos fogamzókorú nő szenved különböző pajzsmirigy problémától, mely nem csak kellemetlen tüneteket, de akár meddőséget, illetve vetélést is okozhat. Hogy pontosan hogy hat a pajzsmirigy a gyermeknemzésre, arról dr. Békési Gábor, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája beszélt.

A pajzsmirigyzavarok fajtái

A pajzsmirigy problémák igen sokrétűek lehetnek, hiszen felléphet pl. túlműködés, alulműködés, pajzsmirigy megnagyobbodás (golyva), szülés utáni pajzsmirigygyulladás. A legtöbb állapot a mirigy túl-illetve alulműködését idézi elő (bár nem törvényszerűen), melyek sokszor kellemetlen tünetekben nyilvánulnak meg. A túlműködés okozhat többek között heves szívdobogást, fogyást, idegességet, túlzott izzadást, hasmenést, míg az alulműködés esetén ezek ellenkezője mutatkozik, vagyis depresszió, álmosság, székrekedés, alacsonyabb pulzusszám. Az egyetlen közös mindkettőben az, hogy menstruációs zavarokat, így fogamzási nehézségeket, meddőséget is okozhatnak kezeletlen esetben.

pajzsmirigy

Így hat a pajzsmirigy a fogamzásra

A The Obstetrician & Gynaecologist (TOG) nevű szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a meddőség és a habituális vetélés hátterében gyakran felderítetlen pajzsmirigy zavar áll. A pajzsmirigy ugyanis az anyagcsere folyamatokat szabályozza a trijód-tironin és tiroxin hormonok által. Ezek a hormonok kulcsfontosságú szerepet töltenek be növekedés és a fejlődés tekintetében (különösen az agy fejlődésében), így kihatnak a magzat egészségére és a teherbeesésre is. A tanulmány szerint a meddőségi problémák 2,3%-ában pajzsmirigy túlműködés áll a háttérben, és a fogamzókorú nők 0,5%-ánál van jelen ez az állapot. Teherbeesési nehézségeket a vizsgálatok szerint a rendszertelen menstruáció és a peteérés hiánya miatt okoz, így érdemes még a családalapítás eldöntése előtt kivizsgáltatnia magát a nőknek- bár a nemzetközi ajánlások tünetmentes esetben nem teszik kötelezővé. Pedig ez azért is fontos lenne, mert mint már említettük, az embrionális fejlődést is nagyban befolyásolja a probléma, így ha sikerül is a teherbeesés, akkor is bekövetkezhet vetélés, sőt így nagyobb eséllyel alakul ki pl. preeclampsia, koraszülés, halvaszületés, illetve szívelégtelenség.

Megfelelő kezeléssel lehetséges a gyermekáldás

Dr. Békési Gábornak, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistájának elmondása szerint szerencsére a pajzsmirigy problémák igen könnyen diagnosztizálhatók, és kezelésük is könnyen megoldható- bár a legtöbb esetben élethosszig tartó gyógyszeres kezelést igényelnek. Hogy megtörténhessen a gyermekáldás, nagyon fontos a pajzsmirigy zavarok megfelelő terápiája, hiszen ennek hiányában a pozitív teszt elmarad, és vetélés is bekövetkezhet. A kezelés hatására nagy esély van a természetes fogantatásra, ám fontos tudni, hogy a várandósság alatt is szükség van a gyógyszeres terápiára, sőt akár az adagok növelésére is-persze kizárólag orvosi javallatra!

Forrás: Budai Endokrinközpont

Forrás: