Négy szembetegség, ami a nyár számlájára írható

Ha tombol a nyár, akkor irány a strand, a tenger, a horgásztó, a hobbikert, a tábor, a Tisza-tó vagy a Balaton. És még sorolhatnánk, hogy kinek mit rejt a nyári bakancslistája.

Elcsépelt, de nyáron mégis mindig időszerű figyelmeztetés, hogy legyen szó bármilyen aktivitásról, a tűző napsugárzást 11 és 15 óra között érdemes elkerülni, a bőr védelmére pedig kellő figyelmet fordítani. Arról viszont általában kevesebb szó esik, hogy a szemünk védelme ugyanolyan fontos.

“Ha nem óvjuk kellőképpen, a napsugárzás súlyos, visszafordíthatatlan folyamatokat indíthat el a szemben” – figyelmeztet Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa, akinek segítségével sorra vettünk négy szembetegséget, amelyeket a káros ultraibolya-sugarak okozhatnak.

Fotó: 123rf

  1. Szem napégés (Photokeratitis)

Ahogy a bőr le tud égni a napon, úgy a szemet is érintheti ez a probléma. Például vitorlázás, evezés, SUPolás vagy akár horgászás közben, amikor a vízről huzamosabb ideig tükröződik vissza az UV. Ez a téli hóvaksághoz hasonlítható, amikor a hóról visszatükröződő napsugárzás okoz ugyanilyen problémát. Egy boltban vásárolt, jó minőségű UV400-as védelemmel ellátott napszemüveg azonban képes megvédeni szemünket a káros sugaraktól.

  1. Szürkehályog

Bizonyított, hogy a szürkehályog kialakulását részben az ultraibolya-sugarak okozzák, és a betegség kezelése egyelőre csak műtéti úton lehetséges. Kutatások alapján az is növelheti tehát a szürkehályog kialakulásának kockázatát, ha kisgyermekkorban nem óvjuk kellően a szemeket a nap káros sugaraitól. A szürkehályog az egyik leggyakoribb szembetegség, fordítsunk kellő figyelmet a megelőzésre. Legyen szó kisgyerekről vagy felnőttről, a nyaralás elengedhetetlen kellékeinek listájára a naptej mellé írjuk fel a szemet védő sapkát, vagy napszemüveget!

  1. Kötőhártya-gyulladás

Ha viszket, könnyezik, ég, esetleg váladékozik a szem, főleg egy medencében töltött nap után, akkor elképzelhető, hogy a vízben szedtünk össze egy kellemetlen kötőhártya-gyulladást. A szem irritációját az válthatja ki, ha a medence vízből valamilyen kórokozó kerül a szemfelszínre és ott valamilyen mikrosérülésen keresztül – ami akár a kontaktlencse viselése során is kialakulhat – fertőzést okoz. Ezért a fej vízbe merüléséhez mindenkinek ajánlott az úszószemüveg viselése! Ha a medence használat után mégis jelentkeznének kellemetlen szemtünetek és azok egy-két nap elteltével nem szűnnek meg, érdemes szemész szakorvoshoz fordulni.

  1. Szemszárazság

Ha a tikkasztó nyári napokat akár otthonában, akár az irodában klímával enyhíti, akkor nagy eséllyel már Önnel is előfordult, hogy extrém módon fáradékonynak érezte a szemét. Ez sajnos a szemszárazság jele. Különösen azokat érinti ez a probléma, akik a klimatizált helyiségben kontaktlencsében dolgoznak. Nekik érdemes lehet ilyenkor szemüvegre váltani. Hogyha a szemszárazság tüneteket valóban a klíma okozza, ám használatának mérséklése nem megoldható, akkor a tartósítószer-mentes műkönny alkalmazása enyhülést hozhat. Mivel nem tartalmaz tartósítószert, így nyugodtan használható naponta többször is – ahányszor csak szükségét érezzük -, nem fog hozzászokást okozni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.