Ne merülj le! – B12, B9 és B6 az akkumulátor neve

6, 9, 12 – akár a nyertes számok is lehetnének, mivel ha eléjük teszünk egy B betűt, biztosan nyerünk velük! Az ember nem képes a táplálkozás útján minden vitaminnal feltölteni szervezetét. Ha azonban egy fontos vitamin kimarad, komoly gondokat is okozhat. Szerencsére ezen a problémán ma már segíthetünk. A témát Dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal jártuk körül.

Valljuk be: nem szeretünk minden zöldséget, gyümölcsöt, sőt húst és hüvelyest sem. Van, aki gyerekkorában válogatós, aztán kinövi, de olyan is, aki később sem képes bizonyos ételeket megenni. Ám ha nem is vagyunk ennyire szigorúak velük szemben, a tény tény marad: bármilyen kiegyensúlyozottan táplálkozunk is, sajnos nem vagyunk képesek minden fontos vitamint, tápanyagot az étkezéssel szervezetünkbe juttatni.

Ha egészséges az étrendünk, nagy eséllyel elegendő mennyiségű B12 vitamint fogyasztunk. A ciano-kobalaminnak is nevezett vitaminból a májban több mint elég tárolódik, ugyanis akár több évre valót is elraktároz belőle. Ettől függetlenül azonban nem kell leállni a B12-ben gazdag élelmiszerek fogyasztásával, hiszen ha nem pótoljuk, egyszer akkor is kiürülhet a „májraktár”. Nem szabad megvárni.

vitamin1

Hiába eszünk jól

Kiegyensúlyozott étrend mellett egyéb esetekben is megtörténhet, hogy hiányunk lesz B12 vitaminból. Például, ha vegetáriánus étrendet folytatunk és nem figyelünk eléggé a bevitelére. Hiányt okozunk, ha túlzásba visszük a szeszes italok fogyasztását, de az anorexia és az alultápláltság is ugyanide vezet.

Sajnos az is előfordul, sőt gyakori, hogy bár elegendő mennyiséget fogyasztunk a B12-ből, nem szívódik fel megfelelően a szervezetben – és ismét hiányról beszélhetünk. A felszívódási zavar a tápcsatornában cseppet sem olyan ritka, mint gondolnánk: 50 éves kor felett akkor is előfordulhat, ha egyébként egészségesek vagyunk, 70-75 évesen pedig már szinte általánosnak mondható.

S mi történik akkor, ha hányunk, hasmenésünk van? Ilyenkor is mérséklődik a B12 vitamin felszívódása. Problémát okoz ilyen szempontból a gyomor vagy a bél gyulladása, a gyomorfekély, a gyomorsav hiány, csökkent a B12-felszívódás bélféreg-fertőzés esetén is.

TUDTA-E?
Ha valakinél idősebb korban alacsony a B12 szint, annál az embernél igen gyakran láthatóak a szellemi leépülés jelei. A B12 vitamin B6 vitaminnal és folsavval (B9 vitamin) kiegészülve segíthet visszapótolni a vitaminraktárakat a szervezetben. Márpedig a demenciában szenvedő betegek B12 raktárai kimerült állapotban vannak.

Hamar meglátszik a hiány

Ha a B12 nem szívódik fel rendesen vagy egyenesen hiány következik be, rövid időn belül érzékeljük. Amennyiben a hiány vagy felszívódási zavar csak enyhe, úgy étvágytalannak, kimerültnek érezzük magunkat, a nők esetében menstruációs zavarok jelentkezhetnek.

A súlyosabb hiány és felszívódási zavar azonban már memóriazavar és kognitív gondolkodási zavarok formájában jelzi jelenlétét. Ilyen esetben növekszik meg annak kockázata is, hogy kialakuljon az Alzheimer-kór, de emelkedik más pszichiátriai és idegrendszeri betegség megjelenésének valószínűsége is.

Lehet számítani arra, hogy a B12-hiány vagy felszívódási zavar hatására vérképzési problémák jelentkeznek, megemelkedik a koleszterin- és a trigliceridszint, vagyis zsíranyagcsere-eltérések következnek be. Az agyvérzés és a szívinfarktus esélye is megnő.

Nehéz tehát azt mondani, hogy a B12 vitamin munkája szervezetünkben elhanyagolható. Ha nincs belőle elegendő, a segélykiáltás számos módon megtörténik. S ha nem figyelünk rá, bizony súlyos következményekkel számolhatunk.

vitamin2

A B12 nincs egyedül

Ennek az igen fontos vitaminnak a „munkáját”, hatását jelentősen támogatja a folsav, azaz a B9 vitamin és a piridoxin, a B6 vitamin.  Együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy az idegrendszerünk és a pszichés funkciók működésével ne legyen probléma, hogy a fáradtság és a kimerültség érzet ne gátoljon bennünket mindennapi teendőink elvégzésében. A B12 és a B6 vitamin biztosítja számunkra az idegrendszer megfelelő működését, a foláttal együtt pedig mindhárman hozzájárulnak a normális homocisztein-anyagcseréhez. Ha ez a három, igen fontos vitamin egy nagyszerű kombó formájában rendszeresen a szervezetünkbe kerül, nagy eséllyel megfeledkezhetünk a fent említett, életünket veszélyeztető állapotok kialakulásáról! Éljünk a lehetőséggel.

TUDTA-E? 
A homocisztein aminosav. Emberi táplálékban nem fordul elő, az csak a szervezetünkben zajló anyagcsere átmeneti terméke. Ha túl magas a szintje a vérünkben, akkor nő nemcsak az agyvérzés, a szívinfarktus, de a trombózis, az ér-elmeszesedés kialakulásának kockázata is.

Amennyiben szeretne nyerni egy B-vitamin csomagot és feltöltenie lemerült vitamin készletét, az alábbi linkre kattintva megteheti!

Forrás:  www.drbezzegh.huwww.b12vitamin.huwww.vitaminb12.hu

Forrás:


2 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.