Ne hagyjuk ki a mogyorót: jelentős egészségügyi előnye van

A mogyorós sütemény is jól jön az ünnepekre

Karácsonykor a diós, mogyorós sütemények sem hiányozhatnak az asztalról! Érdemes is megfontolni fogyasztásukat. Egy új tanulmány szerint ugyanis a mogyoró növeli a mikrotápanyag-szintet az idősek és a középkorúak szervezetében.

Érdemes karácsonykor bedobni a diós, mogyorós süteményeket – kutatók szerint ugyanis a mogyoró jelentős egészségügyi előnyt hozhat számukra: növelheti a középkorú és idős emberek szervezetében a mikrotápanyag-szintet.

A Journal of Nutrition szaklapban megjelentetett tanulmány 32 embert vett górcső alá, 55 éveseket és ennél idősebbeket, akik naponta két csészényi mogyorót ettek meg 16 héten át. Az eredmények azt mutatták, hogy szervezetükben megnövekedett a magnézium koncentrációja, de a vizeletben megnőtt az E-vitamin szintje is.

Fotó: 123rf.com

„Ez az első alkalom, hogy egy ilyen tanulmány csak az idősekre koncentrált” – mondta el Alex Michels, az Oregon Állami Egyetem Linus Pauling Intézetének kutatója, a tanulmány társ-szerzője. – “Meg akartuk találni a kirakójáték utolsó darabját: a választ arra a kérdésre, hogy vajon a mogyoró javíthatja-e jelentős mértékben egy idősebb felnőtt táplálkozási státuszát?

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a mogyoró egészségre gyakorolt hatása jelentős: csökkenést tapasztaltak a glükóz, valamint a „rossz” koleszterin szintjében – miközben a magnéziumé növekedett.

A szakemberek egyértelműen ajánlják a mogyorót: a felfedezések határozottan azt mutatták, hogy a mogyoró erejével érdemes élni, sokat tehetünk magunkért, ha étrendünk részévé tesszük. A magnézium és az E-vitamin két olyan mikrotápanyag, amely az Egyesült Államokban éppenséggel keveset fogyasztott. Nagyszerű egészséges zsír-forrás, rezet és B6-vitamint szintén tartalmaz.

Az emberek gyakran kerülik a multivitaminokat, de a mogyoró természetes formában tartalmazza ezeket és komoly egészségügyi előnnyel bír.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Egy válasz

  1. Kolesza Sándor

    Van kb 2 tonna, ha valakit érdekelne. Saját, Balaton felvidéki termés, 2018.
    Egészben, törve, hántolva, pörkölve, ahogy kéri.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.