Ne hagyjuk! – 14 dolog, ami miatt súlyosabb lesz a fülzúgás

Cseng a fülünk, netán rendszeresen fülzúgás gyötör? Bizonyos körülmények csak még rosszabbá tehetik a helyzetet. Fülzúgás esetén érdemes kerülnünk bizonyos szituációkat, sőt akár gyógyszereket is. Mit tehetünk ezen zavaró probléma ellen?

Kinek ne lenne kellemetlen, ha rendszeresen fülzúgás gyötörné? Sajnos, nem kevés embert érint a tinnitus néven is ismert egészségügyi probléma. Ráadásul számos dolog súlyosbíthatja, melyekről sok esetben nem tehet – például a környezete. Mi az, amit kerülni kell, hogy tüneteink ne legyenek rosszabbak?

 • Hangos zajok: ha tinnitusszal, vagyis fülzúgással küzdünk, az első és legproblémásabb, ha hangos zajok vesznek körül bennünket. A gépek, fülhallgatók zaja, a koncertek rövidtávú fülcsengést okoznak, de akár tartós hallásvesztés is lehet belőlük. Ha kénytelenek vagyunk hangos környezetben lenni, viseljünk füldugót. Csökkentsük le a hangerőt. A gyermekeknek is szerezzünk be füldugót, ha szükséges!
 • Gyógyszerek: bizonyos antibiotikumok, antidepresszánsok, nem szteroidos gyulladásgátló szerek is okozhatnak problémát fülzúgás esetén. De ilyenek a rák elleni gyógyszerek, diuretikumok vagy az aszpirin is, nagy mennyiségben. Minél nagyobb a dózis, annál esélyesebb a probléma jelentkezése. Ha azt gyanítjuk, gyógyszereink okoznak gondot, konzultáljunk orvosunkkal egy másik készítmény beszerzéséről.

 • Stressz: a fülzúgást súlyosbíthatja a stressz is. Tanuljunk hát meg lazítani, relaxálni, kezelni a stresszes helyzeteket. A testedzés, a mély légzés technika, a biofeedback mind segíthet. A masszázs vagy az akupunktúra szintén. Ha a relaxációs technikákat egyedül nem tudjunk kivitelezni, kérjük szakember segítségét.
 • Állkapocsgondok: fülzúgás szempontjából problémás lehet, ha az állkapocs vagy az ún. temporomandibularis ízület idegeken és ínszalagokon osztozik a középfüllel. Az eredmény fülfájás, vagy zajok a fülben. Az állkapocs sérülhet, így a beszéd és a rágás is zavart szenvedhet. Érdemes pontos diagnózist szereznünk egy fogász vagy fül-orr-gégész segítségével, hogy megfelelően kezeljenek bennünket.
 • Fülzsír: bár a zsír alapvetően védi a fület, ha túlságosan felhalmozódik, problémákat okozhat. Fülcsengés és hallásvesztés is származhat belőle. Orvosunk meg tudja állapítani, mi a gond, s eltávolíthatja a felgyülemlett fülzsírt.

fultisztito palcika

 • Fertőzések: nem sokkal azután, hogy meg voltunk fázva, jellemző lehet a fülzúgás. Ez a probléma nem tart sokáig. Ám ha nem múlik el egy hét alatt, keressünk fel egy orvost! Akár fül- vagy színuszfertőzésünk is lehet.
 • Allergia: kipróbálhatunk az allergiából származó fülzúgás ellen kifejezetten allergiás gyógyszereket – ezeket is egyeztessük azonban orvosunkkal!
 • Magas vérnyomás: ha tisztában vagyunk vele, hogy magas a vérnyomásunk, ellenőriztessük gyakran! Orvosunk segít kordában tartani ezt az állapotot. Olykor a fülzúgás kiváltója is a magas vérnyomás, melyet rendszeres konzultációval szintén ellenőrzés alatt tarthatunk.
 • Alvási problémák: állandóan fáradtak vagyunk? Mindez a tinnitust is súlyosbíthatja. Fontos, hogy napi 8 órát pihenjünk. Ha segítségre van szükségünk, konzultáljunk egy szakorvossal vagy alvás specialistával.

alvas3

 • Migrén: a fülzúgás és a migrén sokszor kéz a kézben jár. A fájdalom pedig jóformán lehetetlenné teszi alvásunkat. Ilyen esetekben elsősorban a migrén kezelése a fontos.
 • Alkohol: mivel a szeszes ital emeli a vérnyomást, többször tapasztalható a tinnitus. Érdemes visszafogni az alkoholfogyasztást.
 • Dohányzás: a cigarettában levő nikotin szintén rosszabbá teheti a fülzúgás tünetét. A dohányzás szűkítheti a vérereket, melyek oxigént szállítanak a fülhöz. A vérnyomás szintén emelkedhet.

Koffein: a kávé, a kóla és egyéb koffeines italok szintén hozzájárulhatnak a fülzúgáshoz, ezért érdemes tenni egy próbát és egy ideig hanyagolni őket.

Egyéb betegségek: fontos tudni, hogy a depresszió, a szorongás, s egyéb egészségügyi állapotok is ronthatják a tinnitust, a többi között a vérszegénység, a pajzsmirigygondok, autoimmun betegségek. Ha fülzúgással küzdünk, érdemes a hátsó, lehetséges okokat is kideríteni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.