Ne emlegesd a súlyod, mert depis leszel!

A legújabb felmérések szerint nagyobb eséllyel lesznek depressziósok azok a hibás énképpel élő felnőttek, akik az átlagnál többet beszélnek testsúlyukról.

A tudósok összesen 85 egyetemista nő és 33 férfi részvételével készítették el kutatásukat. A résztvevőknek egy online kérdőívet kellett kitölteniük, amelyből kiderült, hogy az önkéntesek mennyit törődnek az evéssel, a rendszeres testmozgással, a testsúlyukkal és azzal, hogyan néznek ki. A kérdésekre adott válaszokból le lehetett szűrni azt is, hogy a résztvevők mennyit beszélnek a testsúlyukat érintő témákról.

derekfajdalom10

Az adatok alapján minél többet beszél valaki a testsúlyáról, annál nagyobb az esélye a depressziós tünetek megjelenésének és az egészségtelen énkép kialakulásának. Kiderült továbbá, hogy minél elégedetlenebb valaki a saját testével, annál többet beszél róla, ami növeli a depresszióra való hajlamot.

"Világosan látszik tehát, hogy a testsúly gyakori emlegetése, ami különösen a nők körében jellemző, káros hatással lehet a mentális egészségre" – nyilatkozta Analisa Arroyo, az Arizona Egyetem kommunikáció szakos végzős hallgatója. A kutatás részletes leírása a Journal of Applied Communication Research című szaklap online kiadásában olvasható.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.