Ne csak a járványügyi helyzetben figyeljünk tüdőnk egészségére

Különféle médiumokban sokat olvashatunk lelkünk, bőrünk, hajunk és úgy általában a testünk egészségéről, de a tüdő épségének fontosságáról a legtöbbször csak a dohányzás kapcsán hallunk.

Az elmúlt hónapokban ugyan a légzőszerveink a figyelem középpontjába kerültek, ám arról kevés szó esik, hogyan óvhatjuk tüdőnk egészségét a mindennapokban, és mit tehetünk annak érdekében, hogy ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben. A Budai Egészségközpont most ehhez ad hasznos tanácsokat.

Vegyünk egy nagy levegőt

A tüdő elsődleges feladata, hogy oxigénnel lássa el a szervezetünket: az elhasznált levegő helyett friss és oxigéndús levegőt juttasson a testünkbe. Ez a folyamat egy hatalmas, körülbelül 100 négyzetméteres felületen, a tüdőszövetekben zajlik, a szükséges oxigén pedig a keringési rendszer segítségével jut el a különböző szervekhez. Az olyan behatások, mint a dohányzás, a munkahelyi ártalmak és az allergének fokozatosan károsítják a csak kis mértékű regenerálódásra képes tüdőszöveteket, így rontják a tüdő és ezáltal a többi szerv működését is.

Fotó: 123rf.com

A légzőszervek emellett számos betegségnek is ki vannak téve, amelyek akár súlyos szövődményekhez is vezethetnek, ezért fontos odafigyelni és a megfelelő módon kezelni ezeket. A fertőző kórokozók (leggyakrabban baktériumok és vírusok) megbetegíthetik az alsó és felső légutakat, és garat-, mandula-, gége- vagy akár tüdőgyulladást idézhetnek elő. Tüdőnk a különféle betegségekre azonos tünetekkel válaszol, a leggyakrabban száraz vagy nedves köhögéssel és nyugalmi állapotban vagy terheléskor jelentkező légszomjjal. Azonban fontos tudni, hogy ezek a panaszok nem csak tüdőbetegségek esetén jelentkezhetnek.

A légutak fertőző megbetegedései cseppfertőzés útján terjednek. A megfelelő tüneti és célzott gyógyszeres kezelések mellett nagyon fontos, hogy megakadályozzuk a kórokozók terjedését. Járványon kívüli időszakban a családokon gyakran végig haladnak a különböző közösségekből (bölcsőde, óvoda, iskola) hazahozott légúti fertőzések. Ilyenkor is fontos, hogy ne fertőzzünk tovább: kerüljük a beteg emberekkel való kontaktust, gyakran és megfelelő technikával mossunk kezet, továbbá viseljünk szájmaszkot” – mondta dr. Strausz János, a Budai Egészségközpont pulmonológus, onkológus szakorvosa.

A betegségek kezelésén túl tüdőnk általános egészsége és ellenállóképessége érdekében az alábbiakra érdemes odafigyelni a mindennapokban a szakértő szerint.

Fotó: 123rf.com

  1. Ne csak a látható szennyeződésekre figyeljünk

Bármilyen tisztának is látszik a lakásunk, számos láthatatlan szennyezőanyag és allergén vesz körül minket, például penész, különböző pollenek, vegyianyagok vagy akár a tisztítószerekből szálló mikroszkopikus részecskék tömege. Ezért érdemes minél gyakrabban takarítani, főleg pollenszezonban. Az arra érzékenyeknek pedig javasolt beszerezni a bútorok, ágyneműk, szőnyegek mélyebb tisztítására is alkalmas atkaporszívót.

  1. Vegyszerek használatakor is ügyeljünk a biztonságra

A különböző maró, párolgó tisztítószerek, a vízkő- vagy zsíroldó kemikáliák, illetve a spray formájú kozmetikumok belégzése nem tesz jót a légzőszerveinknek, így ezek használatakor figyeljünk rá, hogy ne lélegezzük be őket.

  1. Kerüljük az aktív és a passzív dohányzást is

A tüdőre ártalmas tevékenységek közül a legismertebb a dohányzás. A cigarettafüstben lévő égéstermékek agresszív, gyulladáskeltő és hosszú távon rákkeltő hatású vegyi anyagok, amelyek nemcsak magukra a dohányosokra, hanem a környezetükben élő, passzív dohányzásnak kitett hozzátartozóikra is károsak. Ezért elsősorban próbáljunk meg leszokni a dohányzásról, aminek számos pozitív hatása van szervezetünkre. Ám, ha mégsem tudunk lemondani káros szenvedélyünkről, legalább a környezetünkben lévő nem dohányzókat kíméljük meg tőle.

  1. Egy kis mozgás aranyat ér

A fizikai aktivitás, rendszeres testmozgás sokat segít általános egészségi állapotunk, valamint a tüdőnk épségének megőrzésében is. A séta, a gyaloglás, a kocogás, a kerékpározás vagy a torna javítja az erőnlétet, a légzést és a keringést is. Még a jelenlegi, korlátozásokkal teli időszakban is van lehetőség egy-egy kisebb sétát tenni vagy éppen elmenni kocogni, persze csak a megfelelő biztonsági intézkedések betartásával. A mozgás ráadásul endorfint szabadít fel, így az edzés okozta elégedettség érzésen túl kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük tőle magunkat.

  1. Folyadék, folyadék, folyadék

Már szinte közhely, de a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel nélkülözhetetlen a szervezetünk, így a tüdőnk egészsége szempontjából is. Naponta legalább másfél-két liter folyadékot ajánlott fogyasztani, légúti megbetegedések, például hörgőgyulladás vagy asztma esetén pedig akár még ennél is többet. Ugyan a fenti tanácsok betartásával támogathatjuk a légzőszervek egészséges működését, de a rendszeres szűrővizsgálatokról ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk.

Tünetek nélkül is ajánlatos – különösen negyven év felett – a légzésfunkció és a tüdő radiológiai állapotának rendszeres ellenőrzése. A kivizsgálást pedig semmiképp sem szabad halogatni, ha légszomj, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, elhúzódó rekedtség, köhögés, nem szűnő hurutos tünetek vagy gyengeség alakul ki” – hangsúlyozza a szűrővizsgálatok jelentőségét a Budai Egészségközpont szakembere.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.