Ne csak a csillagszóró, de mosolyod is szikrázzon

Az ünnepek közelednek, mi pedig lázasan készülődünk. Az év utolsó hónapját körüllengi az ünnepi hangulat. Jön a Mikulás, itt a karácsony és az évet is búcsúztatjuk. Kitakarítjuk, feldíszítjük a lakást, sütünk-főzünk, ajándékokat vásárolunk. A szokásos ünnepi készülődés mellett a külsőnkre is jobban adunk az egymást követő vendégségekre, illetve karácsonyi és szilveszteri bulikra hangolódva. A haj-, köröm- és bőrápolás mellett ne feledkezzünk meg a szépen csillogó, egészséges fogak varázsáról sem!

Fehér karácsony, fehér fogak

“Vannak olyan szépséghibák, amik elsőre talán nem is annyira szembetűnők, mégis ronthatnak összképünkön. Ilyen elsőként a fogkő. Meglepve látok időnként magukra sokat adó, ápolt, jól öltözött emberek alsó fogain nagy mennyiségű fogkövet. Persze tudom, hogy szakemberként nekem jobban rááll erre a szemem, mégis meg vagyok róla győződve, hogy ha nem is tudatosan, de sokan érzékelik ezeket a kivetnivalókat. Azt pedig pontosan tudom, hogy a fogkő nem csak nem szép látvány, hanem a benne levő rengeteg baktérium miatt számos ínyproblémának, fogbetegségnek a melegágya, emellett pedig rossz szájszagot is okoz” – mondta Dr. Balsai Tamás. 

A hó hulljon, ne a fogad!

A másik ilyen probléma a szuvas fog. A fogszuvasodás már egészen fiatal korban elkezdődhet. Tükörbe nézve nem látszanak a lyukak a hátsó fogakon, de ha nevetünk egy nagyot, vagy társaságban énekelünk, azonnal feltárulnak a rejtett problémák. Persze a fogszuvasodásnak nem az a legrosszabb következménye, hogy észreveszik, hanem az, hogy a károsodás egy idő után eléri a gyökércsatornát és az ideget, ami szörnyű fájdalommal jár. Ilyenkor a fog már csak gyökérkezeléssel menthető, pedig korai stádiumban erre még nem lenne szükség.

fogorvos

A hátsó foghiányok is ide tartoznak. Ez fogorvosi szempontból megint csak nem elsősorban esztétikai kérdés: a hiányzó fogak csökkentik a rágóerőt, féloldalas rágáshoz, illetve a szemben levő fogak leereszkedéséhez és a hiány melletti fogak bedőléséhez vezetnek. A hiányzó fogak pótlására több alternatíva létezik (híd vagy implantátum). Tény, hogy ezek költségesebb megoldások, mégis érdemes gondoskodni az elvesztett fogak pótlásáról, mert ezzel további fogászati kiadásokat tudunk megelőzni, és önbizalom dúsan mosolyogni az ünnepek alatt is.

Kellemes, cukros ünnepek

Az ünnepek során nem csak plusz kilókat szedhetünk fel, de ha nem vigyázunk, a fogainkon is megmutatkozhat a sok cukros étel hatása. Mikulás csokik, karácsonyi bejgli, szilveszteri koktélok. A legjobb, amit tehetünk, ha nem akarjuk kihagyni a jobbnál jobb finomságokat, ha az étkezések után cukormentes rágógumit használunk. Hiszen a rágó nemcsak tisztítja a fogainkat a fokozott nyáltermelés révén, de csökkenti a baktériumok szaporodását is a szánkban, biztosítva ezzel a friss leheletet is, ami a társaságban eltöltött idő alatt még nagyobb hangsúlyt kap.

Ma már az egészséges fogazat alapvetően hozzátartozik az ember esztétikumához. Egy szép mosoly mindenkit vonzóbbá tesz, és aki tudja, hogy a fogai rendben vannak, az általában többet is mosolyog a világra. A decemberi időszakban pedig amúgy is többet mosolygunk, amikor szeretteinkkel együtt ünneplőbe öltöztetjük külsőnket és szívünket egyaránt.

Forrás: https://napidoktor.hu/