Működik-e a „régi jó” BCG-oltás a koronavírus ellen? – 2. rész

Tesztelik a tuberkulózis elleni vakcina hatását

Szerte a világban – kivéve Kínát, ahol kezdetét vette -, a koronavírus-járvány könyörtelenül halad végig a népességen. Ausztrál kutatók most annak vizsgálatára készülnek, hogy a régi, jól bevált, tuberkulózis elleni BCG-oltás immunitást eredményez-e a COVID-19 ellen.

A koronavírus-járvány az egész világon komoly gondot okoz. Kínát leszámítva, ahonnan kiindult, a COVID-19 továbbra is kíméletlenül söpör végig a lakosságon. Jelenleg nincs ellene gyógyszer.

Az ausztráliai Melbourne-ben levő Murdoch Gyermek Kutató Intézet szakemberei a fentiek miatt klinikai vizsgálatot kezdtek el annak tesztelésére, vajon a régi, jól bevált tuberkulózis elleni vakcina tartós immunitást eredményez-e a SARS-CoV-2, ismert nevén az új koronavírussal szemben.

Cikkünk első részében az oltás jelentőségéről esett szó.

Melyek a BCG-oltás egyedi tulajdonságai?

“A BCG-oltást kapott emberek sokkal jobban ellenállnak a légzőszervi betegségeknek” – mutatott rá Nigel Curtis kutató professzor. A tapasztalatok azt mutatják ugyanis, hogy BCG-immunizáció esetén azoknak a vérében, akik megfertőződtek a koronavírussal, jóval alacsonyabb vírusterhelés látszik, mint akik nem kaptak BCG-vakcinát.

Ez azonban nem specifikus ellenszer a vírussal szemben. Az ausztráliai tuberkulózis felszámolása miatt a BCG jelenleg nem érhető el az országban. Ha az oltás működik, természetesen nagy mennyiségben elkezdik gyártani azt a magas kockázatnak kitett csoportok, így az idős emberek védelme érdekében.

“Az oltás beadása ugyanakkor nem változtatja vagy akadályozza meg a vírus ellen jelenleg kipróbált más gyógyszerek előnyeit” – hangsúlyozta Nigel Curtis. A virológus Bill Rawlinson professzor elmondta: nagyszerű ötlet emellett kipróbálni az új antivírus gyógyszereket és fontos közegészségügyi beavatkozásokat, hogy segítsünk megelőzni a koronavírus széleskörben történő terjedését.

A BRACE próba

Az ún. többcentrikus vizsgálatot úgy tervezik meg, hogy az megfeleljen a legmagasabb szintű tudományos előírásoknak, valamint a meglévő oltások innovatív felhasználására a COVID-19 ellen. Több mint 4 ezer ember dolgozik rajta különböző kórházakban. Az intézmények fele megkapja a vakcinát, a csoportok közötti különbségeket egy alkalmazás segítségével fogják megbecsülni.

Fotó: 123rf.com

A nyomonkövetés 6 hónapig tart, célja a koronavírus korai jeleinek észrevétele és annak értékelése, mennyire súlyosak a tünetek azoknál az embereknél, akik a BCG oltást követően fertőződtek meg.

A BRACE-kísérlet korábbi kutatásokra támaszkodik majd, melyek szerint a BCG csökkenti a SARS-CoV-2-hez hasonló vírusok szintjét a fertőzött emberekben.

A kutatók abban bíznak, mindez kevesebb és kevésbé intenzív tünetekkel járó koronavírus-betegséget eredményez majd az egészségügyi dolgozók körében, akiket beoltanak BCG-vel.

“A kísérletet azonnal felhasználható források alkalmazásával kezdték meg – ez lehetővé teszi a legígéretesebb jelöltek gyors továbbjutását a klinikai gyakorlatba, olyan gyors eredményt produkálva, amennyire csak lehetséges” – mondta el Kathryn North, kutató professzor, hozzátéve, hogy hasonló vizsgálatok folynak Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban is.

Mit bizonyíthat a BRACE próba?

Kathryn North kiemelte: a vizsgálat lehetővé teszi a vakcina koronavírus-tünetekkel szembeni hatékonyságának megfelelő tesztelését, s hozzájárulhat a frontvonalban hősként helytálló egészségügyi dolgozók életének megmentéséhez.

A kutatók lényegében azt mondják, a BRACE-próba hasznos lehet egy, már létező vakcinaként, mely működik különböző vírusok ellen, s megvédhet bennünket a jövőben terjedő járványokkal szemben is.

Egy régi gyógyszer újraélesztése

A szakemberek egy másik megközelítésről is beszélnek, ez pedig a gyógyszeres kezelés. A Remdesivir nevű, vírusellenes gyógyszer, melyet eredetileg az Ebola-járvány kitörésekor fejlesztettek ki 2009-ben – azt korábban nem állították csatasorba, mert hatástalannak vélték.

Most azonban új lehetőséget jelent. A gyógyszert világszerte tesztelik, több klinikai környezetben. A teszt egy 79 éves, koronavírusos olasz férfival kezdődött, s Remdesivirrel kezelték – majd később a koronavírus-tesztje negatív lett. Ugyanígy 13 olyan embert is kezelnek, akik a Diamond Princess hajó fedélzetén fertőződtek meg. Giovanni Toti olasz politikust az első, valóban kigyógyult koronavírusos esetnek tartják.

A Remdesivir az egyik olyan orvosság, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kezdeményezett nagyszabású vizsgálat során tesztelnek – annak érdekében, hogy kipróbálják a négy legígéretesebb koronavírus-elleni gyógyszert, köztük a maláriával szemben kifejlesztett klorokint és a hidroxi-klorokint, valamint a HIV-gyógyszernek szánt lopinavirt és ritonavirt is.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Egy válasz

  1. Jáger László

    Azért én mint laikus látok fantáziát a BCG oltás hatékonyságát illetően a *vírus LNI küzdelemben….
    barátilag
    J.L.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.