Működik-e a „régi jó” BCG-oltás a koronavírus ellen? – 1. rész

Tesztelik a tuberkulózis elleni vakcina hatását

Szerte a világban – kivéve Kínát, ahol kezdetét vette -, a koronavírus-járvány könyörtelenül halad végig a népességen. Ausztrál kutatók most annak vizsgálatára készülnek, hogy a régi, jól bevált, tuberkulózis elleni BCG-oltás immunitást eredményez-e a COVID-19 ellen.

A koronavírus-járvány az egész világon komoly gondot okoz. Kínát leszámítva, ahonnan kiindult, a COVID-19 továbbra is kíméletlenül söpör végig a lakosságon. Az egészségügyi rendszer aligha tud helytállni tízszer annyi betegnél, mint eddig, legyen szó bármelyik országról – nem áll rendelkezésre elegendő felszerelés, ágy a pácienseknek, személyi védőeszköz és megfelelő számú személyzet sem. Ezért különféle kutatási kezdeményezések zajlanak az élvonalban lévők védelme érdekében.

Fotó: 123rf.com

Jelenleg nincs vakcina vagy gyógyszer, melyek hatékonyan kezelnék az egészségügyi dolgozókat. Sokan közülük betegek vagy karanténban vannak a koronavírus miatt, s ez még nagyobb terhet ró az egészségügyi rendszerre.

Orvosokról és más egészségügyi szakemberek ezreiről is tudni, hogy megfertőződtek a világ számos részén, sok közülük meg is halt. Sajnos ez a koronavírusos betegekkel történő ismétlődő – gyakran megfelelő védőfelszerelés nélküli – találkozás és közeli kapcsolat elkerülhetetlen következménye.

A BCG-oltás ereje

Az ausztráliai Melbourne-ben levő Murdoch Gyermek Kutató Intézet szakemberei a fentiek miatt klinikai vizsgálatot kezdtek el annak tesztelésére, vajon a régi, jól bevált tuberkulózis elleni vakcina tartós immunitást eredményez-e a SARS-CoV-2, ismert nevén az új koronavírussal szemben.

A BCG (Bacille Calmette-Guerin) oltás a tuberkulózis elleni védelemre lett tervezve, s első alkalommal 1921-ben használták. Ma is több mint 130 millió gyermek kapja meg szerte a világon, olyan helyeken, ahol a tuberkulózis veszélye még mindig fennállhat.

A BCG oltás egyedülálló immunfokozó hatása annak köszönhető, hogy képes aktiválni a veleszületett immunitást – a test első védelmi vonalát a betolakodó kórokozókkal szemben.

Ide tartoznak a vírusok és baktériumok, amelyekkel sok esetben találkoznak és még azelőtt megsemmisülnek, hogy specifikusabb immunhiányt elérnének. A módszert több mint egy évszázada használják, a súlyos mellékhatások előfordulása meglehetősen alacsony. A legsúlyosabb ezek közül egy kis granuloma megjelenése az injekció beadásának helyén, mely leginkább kisméretű hegként írható le.

A BCG oltás szerepel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nélkülözhetetlen gyógyszereinek listáján – mint a legbiztonságosabb és leghatékonyabb gyógyszer, melyre az egészségügyi rendszernek nagy szüksége van.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Egy válasz

 1. Jáger László

  Nm szakmai az álláspontom,hanem matematikai….
  A statisztikát nézve valami van a BCG oltás esetében,ha nem is az igazi!!???..
  Lásd a K-Európai és a Ny -Európai fertőzöttek számát és a halálesetek számát!!!
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.