MR vizsgálat érdekességek, amikről te sem tudtál!

Az MR vizsgálatokról mindenki tudja, hogy a ma alkalmazott egyik legmegbízhatóbb diagnosztikai módszer. Arról viszont kevesebbet olvashatunk, hogy az MR vizsgálatokkal milyen egyéb érdekes kísérleteket végeznek a kíváncsi tudósok. Ismerjünk meg néhány érdekes MR vizsgálatot a nagyvilágból, hogy kicsit ráláthassunk arra, mennyi és milyen furcsábbnál furcsább kísérletet kell elvégezni ahhoz, hogy egy feltételezésből, gondolatból tudományosan elfogadott eredmény lehessen.

Bevezetésként: pár érdekesség az MR vizsgálatokról:

  • 1970-ben alkották meg a világ első MR készülékét.
  • MR vizsgálat során csak ártalmatlan mágneses és rádióhullámok érik a vizsgált személyt.
  • Már jóval több, mint 1 billió MR vizsgálatot hajtottak végre a világon kifejlesztése óta.
  • Az MR vizsgálatok eredeti neve NMRI, vagyis Nuclear Magnetic Resonance Imaging. A NUCLEAR szót azonban sokan a radioaktív sugárzáshoz kötik, amiről az MR vizsgálat esetén nincs szó, ezért maradtak az MRI elnevezésnél.
  • Az MR vizsgálatok közben alkalmazott mágneses erőtér 140.000-szer erősebb, mint a Föld mágneses mezője

MR vizsgálat

Gondolatolvasás tudós szemmel: érdekes funkciós MR vizsgálatok

Évszázadok óta foglalkoztatja az embereket, hogy mi járhat a született tehetségek fejében, amikor tevékenykednek, alkotnak vagy éppen előadnak. 

Egy hallás specialista, Charles Limb a zenészek fejébe szeretett volna belelátni improvizálás közben. Hiszen ez egy olyan műfaj, ahol nem elegendő az évek alatt felszedett tudás, hanem kell az a plusz, ami csak a zenész géniuszoknak adatik meg.

A funkcionális MR vizsgálat, ami az agyi tevékenységekről alkot képet, kimutatta, hogy a legproduktívabb zenészek improvizáció közben ügyesen kikapcsolták az önellenörző agyterületeket, így sikeresen kizárva a hibázás lehetőségétől kialakuló blokkokat. Vagyis a legnagyobb improvizátorok titka a sajátmagukba vetett bizalom, és hogy engedik maguknak a hibázás lehetőségét. De igazából ki mondhatja meg, hogy hibázott-e a zenész vagy éppen azt a diszharmóniát szerette volna hallattatni?

A híres brit tudósok egy másik csoportja a színészek agyi tevékenységét monitorozta MR vizsgálattal miközben szerepet alakítottak. 

Az MR vizsgálat része volt egy számolásos feladat, ami után a kísérletben részt vevő színésznő egy idézetet adott elő. Az MR vizsgálat első felében a számolás alatt, az agyműködés egy általános képet mutatott. 

Az idézet előadása közben a térbeli memóriáért felelős agyterületek lendültek működésbe, amiről arra következtettek a tudósok, hogy az előadóművészeknek, akiknek nagyon sok szöveget, kottabejegyzést, koreográfiát kell megtanulniuk, erőteljesen támaszkodnak az asszociációs képességeikre.

MR vizsgálat: érzelmeink leleplezője

Már a múlt század eleje óta próbálkoznak hazugsági vizsgálatokkal az igazságszolgáltatásban. Az igazi profikon azonban semmi nem fog ki. 

Legalábbis eddig így volt. Azonban az MR vizsgálatok új távlatokat nyithatnak akár ilyen téren is! 

Néhány bátor önkéntes beadta a derekát egy-egy olyan MR vizsgálatra, ahol egy szobába voltak zárva olyan teremtményekkel, amiktől írtóznak: kígyók, pókok stb. Pontosabban kígyót kellett venniük a kezükbe, illetve a lábukat kellett egy olyan dobozba tenni, amiről úgy gondolták, hogy tarantula van benne.

A félelem MR vizsgálattal alkotott képe tehát már ismert a tudósok előtt.

Valószínű, hogy a hazugság agyi folyamatairól is születik hamarosan egy hasonló. De lehet, hogy még csak mi nem tudunk róla, és az illetékes hatóságok már alkalmazzák is!

mr vizsgálat

Az élet kezdete MR vizsgálattal szemlélve

Az MR vizsgálatok nagy előnye, hogy nincs ismert mellékhatásuk. Ezért lényegében bárkin, bármikor elvégezhető egy MR vizsgálat, ha egy minimális feltételrendszernek megfelel. Vagyis nincs pacemakere, nincs a testében mágnesezhető fém, vagy éppen protézis.

Bár a várandósoknak nem ajánlják az MR vizsgálatokat, aminek oka a kísérletek hiányossága, egy német származású, önkéntes kismama vállalta a felelősséget és hozzájárult, hogy gyermeke születésének folyamatát MR vizsgálattal elemezzék.

A felvételeken nagyszerű pillanatok lettek megörökítve, és követhetővé vált például az újszülött fejalakjának változása is.

Ezeken kívül még számtalan érdekes MR vizsgálatot végeztek, és készítenek ma is a kíváncsi tudósok. Ezzel nem csak tudásszomjukat kívánják oltani, hanem a tudományt is szeretnék szolgálni. Gyakran a legbagatelebbnek tűnő MR vizsgálatok alatt derülhetnek ki kulcsfontosságú dolgok. Az MR vizsgálatok nem csak hasznosak, hanem érdekesek is! Érdemes figyelemmel követni fejlődésüket és eredményeiket!

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.