Mitől fáj a sarok?

A sarokfájdalomnak oka van – mit lehet vele kezdeni?

Előfordul, hogy a sarok fáj – lehetséges, hogy ismert okból, más esetekben viszont érthetetlennek tűnik a probléma. A sarokfájdalom legtöbbször magától elmúlik, de sajnos az sem kizárt, hogy valamilyen komolyabb dolog áll a háttérben.

Sarokfájdalom jelentkezhet azért, mert megütöttük magunkat vagy nyom a cipő. Számos esetben az ok megszűnésével a gyötrő érzés is elmúlik.

Mi a teendő azonban, ha ismétlődik a probléma vagy komolyabbra fordul a sarokfájdalom?

Az emberi lábfejen a sarokcsont a legnagyobb, s fő feladata az, hogy a test súlyának támasztékot szolgáltasson. Akár járunk, akár futunk, a testsúly jó része nehezedik rá, ezért jelentős gondot okozhat, ha fáj. Gyakori, hogy a sarokfájdalom mögött arthritis áll, de neurológiai problémák, autoimmun állapotok, fertőzések, csontbetegségek vagy osteoporosis (csontritkulás) szintén kiválthatja a dolgot, ahogyan trauma is.

Az alábbi okokból következhet be leginkább sarokfájdalom

A sarok túl van terhelve: bizonyos esetekben megbetegedhet a plantiris fasciitis, vagyis a kötőszöveti szalag, mely a talpon fut. Ha túlterhelik, 2-4 milliméterről 6-10 milliméternyire is vastagodhat. Leggyakrabban reggel jön elő a sarokfájdalom, amikor felállunk az ágyból, a nap folyamán pedig enyhül. Ha sokat állunk vagy lépcsőzünk, rosszabbodik a helyzet.

Amennyiben a sarok meg lett ütve, fájdalom jelentkezhet. Amikor a sarokcsont még nem teljesen fejlett – tehát kamaszkorban – előbb előfordulhat, hogy a csontok egymáson dörzsölődnek. Érdemes a tiniknek kidolgozott lábbelit viselniük, mert a különféle, támaszt nemigen adó papucsok és a korán kezdett magassarkú is komoly gondot okozhat.

Sarkantyú miatt is előfordulhat sarokfájdalom. Nyomás esetén csontkinövések keletkeznek, gyulladás, fájdalom alakul ki. A sarok sarkantyú talpon, vagy a lábszárizom ínja környékén jelentkezik. Ha túlzottan megerőltetjük a lábfejet, vagy fölös kilók vannak rajtunk, esetleg rossz cipőt viselünk, a probléma kialakulhat.

Ha a sarok megduzzad, fájdalom jelentkezik, zsibbadást érzékelünk fájdalommal (vagy lázzal is), ha a lábfejünket képtelenek vagyunk visszafeszíteni, nem tudunk lábujjhegyre állni, sőt rendesen járni sem, mindenképp forduljunk orvoshoz!

Amennyiben egyelőre nem érezzük sürgetőnek a doktor meglátogatását, próbáljunk pihenni, ne fussunk és ne járjunk kemény talajon (főleg mezítláb ne). Minden olyan tevékenységet kerüljünk, amely terheli a sarkat. Tegyünk rá hideg borogatást. Nyújtsunk és feszítsük hátra a lábunkat. Igyekezzünk sportoláskor kellően bemelegíteni. Segíthet a terhelés csökkentésén, ha megfelelő, sarokpárnás, sarokemelős lábbeliket viselünk. Fontos még, hogy a túlsúly csökkentésével is mérsékelhetjük a fájdalmat.

A sarokfájdalom orvosi kezelései közé tartozik a talpbetét viselése, sarokemelő hordása. Ez lehet a kezdő terápia. Az orvos javasolhat gyulladáscsökkentő terápiát is, gyógyszerrel, valamint pihenést. Ha a sarokfájdalom továbbra is fennáll, a kevésbé gyakran ismételhető, 2-3 alkalommal adható szteroid-injekció is szóba jöhet. Amennyiben semmi sem használ, javasolt a műtét. A fascia ilyen esetekben leválasztandó a sarokcsont tapadásról, s ezzel elmúlhat a fájdalom.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.