Mit tud valójában a D-vitamin?

Nem is olyan hatékony, mint hisszük?

A D-vitaminról évek óta azt hallani: véd a rák, a szívbetegség, a diabétesz és a hangulatzavarok ellen, megóv a csonttöréstől. Ám egy közelmúltbeli kutatás rávilágított arra, milyen keveset is tudunk erről az alapvető tápanyagról. Valóban olyan jó ez a vitamin?

Számos előnyös dolgot lehet elmondani a D-vitaminról. Többek között azt, hogy hatékonyan óv a rákos megbetegedés, a szívbetegség és a diabétesz ellen, védelmet jelenthet a depresszióval és egyéb hangulatzavarokkal szemben, de a veszélyes eleséseket is kiküszöböli, mivel jelentős részt vállal az erős csont építésében.

Egy nemrég végzett tanulmány azonban rámutat, hogy az ígéretes tulajdonságok ellenére keveset tudunk a D-vitaminról. Máig nincs ugyanis teljes egyetértés a szakemberek között abban, mi valójában a D-vitamin hiány és milyen szint az ideális ebből a vitaminból. Kétségtelen, hogy a D-vitamin kiegészítők virágkorukat élik – két évtizeddel ezelőtt még igen kevesen alkalmazták, manapság 5-ből 1 ember naponta szedi ezt a vitamint – legalábbis egy amerikai felmérés szerint.

Fotó: 123rf.com

Tény, hogy az ígéretes előnyök, melyeket a D-vitaminnal kapcsolatban tudni, bőven elégnek bizonyulnak ehhez. S míg az alacsony D-vitamin szint valóban számos egészségügyi problémához köthető – így a rák, diabétesz, szívbetegség vagy a depresszió magasabb esélyéhez -, a kutatások nem meggyőzőek. Igaz: a kutatók tisztában vannak azzal, hogy a D-vitamin segít felszívni a kalciumot, amely pedig egészségesen tartja a csontokat. Vagyis természetes azt gondolni, hogy a D-vitamin kiegészítők hozzájárulnak a csonterősítéshez és megvédenek az esésekkel, törésekkel szemben.

A közzétett kutatások áttekintése során azonban – amelyet 2018 októberében publikáltak – arra a következtetésre jutott, hogy a D-vitamin kiegészítők, alacsony és nagy dózisban sem játszanak ilyen szerepet. A szakemberek szkeptikusabbak lettek ennek hatására. Ez ugyanis azt jelenti, hogy a kiegészítők szedése nem növeli a csontsűrűséget, vagyis miért csökkentené a csonttörések esélyét? A kutatók szerint, amennyiben a D-vitamin szintünk megfelelő, nincs szükség annak szedésére.

2018 novemberében egy másik tanulmány is megjelent, melybe a kutatók közel 26 ezer egészséges amerikait vontak be, 50 éves kor felett. Egy részüknek D-vitamin kiegészítőt adtak, a másik részüknek placebót. Átlagosan 5 és fél év követés után megállapították, hogy a D-vitamin nem csökkentette a rák, a stroke vagy a szívbetegség valószínűségét.

2019 februárjában megint más szakemberek olyan elemzést jelentettek meg, amely a korábbi tanulmányokról szól – ezek összefüggést kerestek a D-vitamin kiegészítés és a rák kockázata, valamint túlélése között. Nem találtak kapcsolatot a készítmények szedése és a rákos betegség csökkent rizikója között, de az kiderült, hogy a vitamint szedők 13 százalékkal kevesebb eséllyel halnak meg rákban. A tanulmány nem tért ki arra, hogy a D-vitamin kiegészítők közvetlenül felelősek voltak-e a rákos halálesetek mérséklődéséért. Talán a vitamin tett azért, hogy az immunrendszer erősödjön.

Vajon jelentik-e azt a fent leírtak, hogy a D-vitamin kiegészítés nem igazán szolgál célt? Egy biztos, az egyöntetű vélemény az, hogy ha valakinek megfelelő a szintje ebből a vitaminból, szükségtelen kiegészítőt szednie. Ugyanakkor az étrendünkből gyakran nehéz elegendő D-vitaminhoz jutni. Kevés élelmiszer tartalmazza nagy mennyiségben, kivéve a zsíros halakat.

Jelenleg az ajánlott napi D-vitamin szükséglet 1 és 70 éves kor között 600 NE (nemzetközi egység). Egyes ételek dúsítva vannak D-vitaminnal, de még ha 3 pohár tejet iszunk is naponta, nem érjük ezt el. A legokosabb, ha amellett, hogy törekszünk D-vitaminban gazdag élelmiszereket fogyasztani, elég időt töltünk a napon – a vitamin termelődése ugyanis ennek hatására indul el a szervezetben.

Bőrünk védelmére természetesen fokozottan ügyeljünk. A D-vitamin termelődéséhez semmiképp sem kell napozni – elég 10-15 perc a napon heti 2-3 alkalommal, délelőtt 10 és délután 3 óra között.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.