Mit tehetünk a meningococcus-fertőzés megelőzéséért?

A meningococcus betegség klinikailag két formában jelentkezhet, agyhártyagyulladás, illetve vérmérgezés, vagyis szepszis képében. A vérmérgezés órák alatt kialakulhat és igen gyorsan halálhoz vezethet.

Évente 50-70 megbetegedés

A meningococcus fertőzést a hasonló nevű baktérium okozza, amelynek az ABC betűivel jelölt csoportjai ismertek. A betegség előfordulása földrajzi helyenként változó. Magyarországon évente 50-70 megbetegedést jelentenek, ezeket főleg a baktérium B, ritkábban a C csoportja okozza. A betegség a csecsemők és a kisgyermekek valamint a 15-24 éves fiatalok között a leggyakoribb.

A meningococcus baktérium a nyál közvetítésével terjed, azonban átadásához szoros kontaktus szükséges. (például csókolózás, vagy gyakori ismételt kontaktus, zsúfolt együtt lakás, együtt alvás) – közölte az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és az Országos Epidemiológiai Központ a sajtóban megjelent hírekre reagálva kiadott közleményében.

Az ÁNTSZ felhívta a figyelmet, hogy a  betegség lappangási ideje 2-10 nap.

A meningococcus betegség klinikailag két formában jelentkezhet, agyhártyagyulladás, illetve vérmérgezés (szepszis) képében. A vérmérgezés órák alatt kialakulhat és igen gyorsan halálhoz vezethet. A betegeknek azonnal antibiotikumot adnak, vizsgálatát és kezelését kórházban végzik.

vedooltas

A beteg közvetlen környezete antibiotikus védelemben részesül, amelyet térítésmentesen biztosít a lakóhely szerint illetékes kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztálya/ügyelete.

Védőoltással megelőzhető

A meningococcus öt csoportja (ABCWY) ellen van hatékony védőoltás. A 25 éves kor alatti korosztályt és ezen felül a hajlamosító alapbetegségben szenvedőket, utazókat javasolt oltásban részesíteni. Az oltási séma korosztályonként és oltóanyagonként változik. A hatékony védelem helyesen alkalmazott oltási sorozattal és ismétlő oltással érhető el.

Külön oltóanyag áll rendelkezésre a baktérium B, illetve C szerocsoportja ellen, valamint kombináltan az A,C,W,Y szerocsoportok ellen – írja a ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal  Országos Epidemiológiai Központ a közleményben.

A védőoltás különösen ajánlott a csecsemőknek, zárt közösségekben élő gyermekeknek és fiatal felnőtteknek (például bentlakásos iskolák, nevelőotthonok, kollégiumok). Ajánlott továbbá a vakcina olyan gyermekeknek és felnőtteknek, akik alapbetegségük vagy egészségi állapotuk miatt a betegség fokozott kockázatának vannak kitéve (például léphiányosok).

A meningococcus elleni védőoltáshoz szükséges oltóanyagot a háziorvos, házi gyermekorvos írja fel receptre.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.