Mit tegyek, ha COPD betegségem van?

A COPD progresszív, azonban mégis kezelhető kórkép, mely korlátozza a betegek életét, továbbá világszerte a halálozás és a rokkantság jelentős oka.

Tünetei többek között: köhögés, nyákos köpettermelés, fizikai megterheléskor jelentkező légszomj. E tünetek heveny súlyosbodása, vagyis a betegség exacerbációi gyakoriak és akadályozhatják a beteget szokványos, mindennapi teendőinek ellátásában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai jelenleg 210 millióra becsülik a COPD-ben szenvedő betegek számát. Ebben a betegségben több mint 3 millió ember hal meg évente, ami több mint az emlőrákos és a cukorbetegség okozta halálozás együttesen.

A COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) legfőbb tüneteként jelentkező, jellegzetesen makacs és egyre súlyosbodó nehézlégzés (légszomj) nagymértékben kihat a betegek életminőségére. Legsúlyosabb formájában még az egyszerű teendők elvégzésében (pl. a mosakodásban és öltözködésben) is korlátozza a beteget.

Mi történik valójában a COPD-s tüdőben?

A COPD hosszú évek alatt alakul ki. Rendszerint a légutak nyálkahártyáját tartósan irritáló kémiai anyagok okozzák, melyeket cigarettafüsttel vagy a szennyezett levegőből lélegzünk be.

A por- és füstszemcsék folyamatos izgató hatása miatt a légutak nyálkahártyája károsodik és megduzzad, a beszűkülő légutakon keresztül nehezebben áramlik a levegő a tüdőkbe. A légúti nyálkahártya nagy mennyiségű váladékot termel, amelyet köpet formájában köhögünk fel. A légutakat körülvevő izmok összehúzódása tovább fokozza a légutak szűkületét, így a tüdőbe lélegzett levegő csapdába kerül, nehezebbé válik annak kilégzése. Egyre több elhasznált levegő reked a tüdőkben, ezért kevesebb friss levegőt leszünk képesek beszívni.

tudo27

Mindezek együttes jelenléte miatt a COPD-ben szenvedő emberek gyakran érzik úgy, hogy szorít a mellkasuk, és nem jut elég levegő a tüdejükbe, ezen kívül a fokozott váladéktermelés miatt tartós köhögés is kínozza őket.

Honnan tudhatom, hogy COPD-s vagyok?

Nem minden COPD-s betegnél jelentkeznek ugyanazok a tünetek, de az alábbiakból legalább egy mindenkinél jelen van:

– tartós, nem szűnő köhögés

produktív köhögés – sűrű köpettel járó köhögés

– zihálás – mely lehet sípoló vagy hangosan hörgő az egyes légvételeknél

légszomj vagy nehézlégzés – egyeseknél csak fizikai terhelésre, másoknál viszont már a házimunka során is jelentkezhet

fáradtság, gyengeség, erőtlenség

– gyakori és nehezen kezelhető légúti fertőzések

fogyás

A COPD egy progresszív betegség, ami azt jelenti, hogy az idő előrehaladtával folyamatosan romlik a beteg állapota. Bizonyos tényezők képesek felgyorsítani ezt a folyamatot, mint pl. a cigarettafüst gyakori belégzése, elsősorban az aktív dohányzás, de a passzív dohányzás vagy a légszennyezettség is. Amennyiben ezek a tényezők megszűnnek, akkor a betegség romlása is lassulhat.

Más tényezők is okozhatják a tünetek fellángolását, de a súlyos állapotromlás gyakran megelőzhető az alábbi okok elkerülésével:

– cigarettafüst (saját vagy másé)

beltéri légszenyezettség, például a por, tisztítószerek, hajlakk, erős szagú parfümök, légfrissítők vagy illatosított gyertyák

– foglalkozási légszennyezettség, például a szénpor, kemikáliák, füst, gőz

– kültéri légszennyezettség, például a szmog, füst, kipufogógáz

fertőzések, különösen a megfázás, arcüreggyulladás, mellkasi fertőzések, tüdőgyulladás, influenza

allergia, különösen a háziállatokra és háziporra

szorongás, stressz

– időváltozás, extrém hideg és meleg időszak, erős szél, magas páratartalom

– a napi gyógyszeradag használatának elmulasztása

Számos különböző gyógyszer áll rendelkezésünkre a COPD kezelésében. A választás attól függ, hogy milyen tünetek vannak jelen, hogy mennyire súlyos a betegség, illetve hogy azt egy adott állapot szinten tartására (fenntartó kezelés) vagy egy hirtelen bekövetkezett súlyos állapotromlás (exacerbáció) kezelésére adják. A naponta, rendszeresen használt gyógyszerek segítenek a súlyos állapotromlások (exacerbációk) megelőzésében.

dohanyzas_kepgaleria9

Az orvos által előírt gyógyszerek alkalmazása mellett nagyon sok dolgot tehetünk önállóan is a tüneteink javítása érdekében, hogy mindennapi életünk során jobban érezzük magunkat. Hagyjuk abba a dohányzást, hiszen ez a tevékenység a legrosszabb, amit egy COPD-s tehet.

A dohányzás abbahagyásával csökkenthetők a tünetek, lassítható a betegség progressziója és megelőzhetők a fellángolások. Emellett kerüljünk minden olyan anyagot és helyzetet, amelyek előidézhetik a COPD-s tüneteink romlását! Ilyenek a füst, az erős szagok, hajlakk, környezeti légszennyezettség és a stressz. Győzödjünk meg arról, hogy otthonunk jól szellőzik, és használjunk párásítót, ha nagyon száraz a levegő.

Amennyiben felmerül Önben a gyanú, hogy COPD-je lehet, keresse fel háziorvosát és kérjen beutalót tüdőgyógyászhoz egy légzésfunkciós vizsgálatra, amivel egy fájdalommentes beavatkozás segítségével ismerheti meg tüdejének állapotát. Az időben történő felismerés nagyban segíti a betegség előrehaladásának lassítását és első tüneteinek késleltetését.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.