Mire számíthatunk idén az influenza szezonban? – 2.rész

Kinek fontos felvennie a vakcinát és kinek nem javasolt?

Az influenza minden évben jelentkezik, s a betegség széles körben rossz közérzetet, sőt akár haláleseteket is okozhat. Kiket fenyeget elsősorban s mi alapján döntik el a szakemberek, mi kerüljön a vakcinába? Lássuk, mire számíthatunk idén.

Az influenza fertőző betegség, amelyet senkinek sem kell bemutatni. Enyhe és súlyos tüneteket egyaránt produkálhat, életveszélyes komplikációkat okozhat, még fiatal, egészséges gyerekeknél és felnőtteknél is. Minden évben felbukkan, ezért érdemes tudnunk róla, milyen új információk látnak napvilágot az influenza kapcsán.

Cikkünk első részében arról volt szó, kire hat legsúlyosabban a betegség, s meddig tart a szezon. Lássuk, mit érdemes még tudni idén róla.

vedooltas

Kinek kell mindenképp felvennie oltást és mikor?

Általánosságban véve mindenki, aki 6 hónapos elmúlt, jól teszi, ha felveszi az influenza elleni oltást. Minél korábban érdemes beoltatnunk magunkat, mielőtt jön a szezon: szeptember vége és október az ideális időpont.

Kinek nem szabad beoltatnia magát?

Akinél egy korábbi oltás kapcsán 6 héten belül Guillain-Barre-szindróma alakult ki, annak nem szabad felvennie a vakcinát. Annak sem, akinek ismert, súlyos, potenciálisan életveszélyt kiváltó allergiája van az oltás bármely összetevőjére.

Mi a helyzet a terhes nőkkel?

Egy közelmúltban elvégzett tanulmány összefüggést mutatott ki az influenza vakcina és a vetélés lehetősége között. A 2017 szeptemberében a Vaccine szaklapban megjelent tanulmány azonban ok-okozati kapcsolatot nem bizonyított. Az összefüggés azon hölgyek körében volt kimutatható, akik a H1N1 törzs ellen lettek beoltva két egymást követő évszakban – és vetélést szenvedtek el.

Egy korábbi tanulmány ugyanakkor nem talált magas kockázatot. A kérdést a kutatók továbbra is tanulmányozzák – általában azonban javasolt a várandós nőknek az oltás influenza ellen.

Azok a kismamák, akik beoltatják magukat, egyben a baba influenza-kockázatát is csökkentik a szakemberek szerint. A védelem egy része ugyanis átjut a placentán, s megóvja a gyermeket az első 6 hónapban, mielőtt még az immunizálás javasolt.

Mikor kezd hatni a vakcina?

Az influenza elleni oltás hatékonysága 10 nap-2 hét között kezdődik annak beadását követően – ekkor éri el a csúcspontját. Kérdés: mit tehet az, aki nagyon rosszul viseli még az injekciós tű látványát is? Ilyesmi ugyanis még az egészségügyi dolgozókkal is előfordulhat.

A stratégia, amelyet az oltástól félő gyermekeknél alkalmaznak, a felnőtteknél is beválik: mélyeket kell lélegezni csukott szemmel, lehetőleg a szájon keresztül. Lazítsuk el a karunkat, majd képzeljük el kedvenc helyünket. Mielőtt tudatosulna bennünk, mi történik, már kész is az oltás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.