Mire számíthatunk idén az influenza szezonban? – 1.rész

Az influenza minden évben jelentkezik, s a betegség széles körben rossz közérzetet, sőt akár haláleseteket is okozhat. Kiket fenyeget elsősorban s mi alapján döntik el a szakemberek, mi kerüljön a vakcinába? Lássuk, mire számíthatunk idén.

Az influenza fertőző betegség, amelyet senkinek sem kell bemutatni. Enyhe és súlyos tüneteket egyaránt produkálhat, életveszélyes komplikációkat okozhat, még fiatal, egészséges gyerekeknél és felnőtteknél is. Minden évben felbukkan, ezért érdemes tudnunk róla, milyen új információk látnak napvilágot az influenza kapcsán.

Mi alapján döntik el a szakemberek, mi kerüljön az oltásba?

Az influenza szezon során a szakemberek tanulmányozzák a keringő vírusok mintáit, hogy felmérjék, mennyire véd az oltóanyag ezek ellen. Az információt arra használják, hogy eldönthessék, mi legyen a következőben. Ahogyan egyéb vakcinák, ez az oltás sem tökéletes, de több mint 60 százalékos hatékonyságot biztosít az átlagos populációra nézve. A vakcina a B és az A (H1N1) influenza ellen a legjobb, az amerikai járványügyi- és közegészségügyi hivatal, a CDC szerint.

Kire hat legsúlyosabban az influenza?

A gyermekek, idősebb emberek, terhes nők és a krónikus egészségügyi problémában szenvedők a leginkább veszélyeztetettek. De az egészségügyi dolgozók is érzékenyek lehetnek rá, vagy kialakulhat náluk a betegségből eredő szövődmény, így például tüdőgyulladás, bronchtitis, színusz- és fülfertőzés.

A 2 év alatti gyermekek különösen veszélyeztetettek. A 6 hónapnál fiatalabbaknál szintén nagy az esélye a komplikációknak, de túlságosan kicsik ahhoz, hogy oltást kapjanak – tehát a legokosabb, amit tehetünk, ha megbizonyosodunk arról, hogy aki kapcsolatba kerül velük, az be van oltva.

A 65 év feletti felnőttek nagyobb veszélyben vannak, mint a gyerekek – meggyengült immunrendszerük miatt. Esetükben fordul el legtöbbször halál az influenzából adódóan, valamint kórházi kezelés. A terhes nők és azok az újdonsült anyák, akik 2 hete szültek, szintén súlyosabb influenzával számolhatnak.

A szövődményekre nagyobb esélyük van még azoknak, akik az alábbi betegségekkel küzdenek:

  • asztma
  • diabétesz
  • szívbetegség
  • elhízás
  • meggyengült immunrendszer, HIV vírus, rák vagy egyéb betegség miatt

Mettől meddig van szezonja?

Az influenza szezon jellemzően októberben kezdődik és egészen áprilisig eltarthat. Leginkább februárban betegíti meg az embereket a tapasztalatok szerint.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.