Mindent elfelejtettem, teljesen újra kellett kezdeni…

Az amnézia az egyik legrejtélyesebb betegség, amely sérülés, betegség, stressz hatására kialakulhat. Timi életének legnehezebb hónapjait élte át, amikor néhány éve férje egyik kirúgott alkalmazottja bosszúból szándékosan elgázolta.

A baleset következtében teljesen elvesztette emlékezetét és – hasonlóan egy csecsemőhöz – mindent újra kellett tanulnia a járástól egészen az ételek nevéig. Az amnézia az emlékezet teljes vagy részleges kiesése. Vonatkozhat körülírt időtartamra vagy élménytartományra, meghatározott életszakaszra.

Tímea a Semmelweis Egyetem (SE) Balassa utcai Klinikáján dolgozik, a Moravcsik Alapítvány I. emeleti kisboltját vezeti. Első ránézésre semmi sem látszik rajta abból, amit átélt: nevetgélős, vidám, felszabadult nő. Lelki erejét kislányából, Szerénából meríti, szinte csak miatta tartja magát.

Komlón született, kereskedelmi és egészségügyi végzettséggel egyaránt rendelkezik: „Édesanyám varrónő volt, apám pedig bányász, de hétéves koromtól nevelőapám foglalkozott velem. Jobban szeretem, mint az igazi apámat.”– mondja Tímea, aki 20 évig dolgozott különböző boltokban csemegepultosként, majd pénztárosként. Tudott a pénzzel a bánni, nem ijedt meg, ha vissza kellett adni.

shutterstock_81617989

Tímea volt férje pékséget vezetett, a fiatal nő élete akkor változott meg, amikor férjének egyik elbocsátott munkatársa szándékosan elütötte: „Éppen az úton mentem, amikor meghallottam, hogy egy autó jön mögöttem. Kitértem az út szélére, de a sofőr oda is követett és elgázolt.”

A baleset után Tímea szinte mindent elfelejtett, elölről kellett kezdenie az életét: „Egy évig voltam kórházban, de igazán csak attól lettem jobban, amikor visszaálltam dolgozni.” Mintha mindez még nem lenne elég, jött a második amnézia: „A gyerekemmel játszottunk, amikor véletlenül beütöttem a fejemet a falba. Egy évig kezeltek, de mindmáig nem épültem fel igazán. Újra át kellett élnem mindent, ami korábban történt velem. Csak így tudtuk előcsalogatni az emlékeimet, amelyek közül először sajnos a rosszak jöttek vissza. Volt belőlük bőven.”

ne2u9cmq7

 

Emlékeivel vagy azok nélkül szeretett jobban élni?

,,Jó kérdés. A negatív emlékek persze nem hiányoztak, de ennek ellenére állítom: jobb tiszta tudattal élni. Ha nem tudsz semmit, attól még nem lesz könnyebb az életed. Kiszolgáltatott voltam és ezzel sajnos egyesek visszaéltek. Az egyik betegtársam a cukorborsó főzelékre azt mondta, hogy az túrós palacsinta. Hittem neki, mivel semmire sem emlékeztem. Csak később derült ki, hogy becsapott… Nevetségessé tett és ez nagyon rosszul esett."

Tímea élete azóta rendeződött, hogy állást és ezáltal lehetőséget kapott mostani munkahelyén: „Egy kisboltot vezetek, rám bízták és ettől újra teljes embernek érzem magamat.”

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.