Mindent az epilepsziáról – Okok, tünetek

Az epilepszia a központi idegrendszer zavarából származó, neurológiai betegség.

Jellemzője, hogy az agyi idegsejtek aktivitása zavart szenved, mely az illető személyen görcsrohamokat vált ki. A görcsös epizódok alatt megváltozik a viselkedés, jellemző tünetek, furcsa érzések lépnek fel, és tudatvesztés is kialakulhat.

A görcsös epizódok igen változatosak, egyes embereken csak az látható, hogy mereven bámulnak egy helyre néhány másodpercig, míg másoknál végtagrángásokkal járó rohamok jönnek létre.

Az USA-ban minden századik ember él át legalább egy (nem provokált) görcsrohamot életében. Egyetlen, nem ismétlődő roham megjelenése természetesen még nem jelent epilepsziát! A diagnózis kimondásához legalább két, nem provokált roham észlelése szükséges.

Még az enyhébb rohamok is kezelést igényelnek, mert veszélyes tevékenységek közben jöhetnek létre, pl. autóvezetés, gépkezelés, sport stb. A kezelés általában gyógyszeres, ritkábban műtéti, megszünteti vagy csökkenti a rohamok gyakoriságát, intenzitását. Gyermekkori epilepszia bizonyos esetei felnőttkorra megszűnnek.

shutterstock_2668785

Az epilepszia okai

Az esetek mintegy felében az epilepsziának nincsen meghatározható, azonosítható oka. Az esetek másik felében több tényező is hathat egyidejűleg.

Genetikai hatások. Egyes epilepsziatípusok esetén családi halmozódás észlelhető. A kutatások szerint mintegy 500 különböző gén kapcsolható (nem egyidejűleg) az epilepszia egyes típusaihoz. A legtöbb betegen azonban a genetika csak egy oki tényező a sok közül. Az is kiderült, hogy bizonyos gének hatása érzékennyé teszi a betegeket egyes ingerek esetén a roham kialakulására.

Fejsérülés. Autóbaleset, vagy egyéb baleset következtében is kialakulhat epilepszia.

Az agyat érintő állapotok, betegségek. Az agyban létrejövő stroke, vagy daganat is kiválthat epilepsziát, 35 év felett a stroke gyakrabban vezethet epilepsziás roham/ok kialakulásához.

Fertőző betegségek. Pl. agyhártyagyulladás, AIDS, vírusos agyvelőgyulladás is vezethet epilepszia kialakulásához.

Magzatkori károsodás. A terhesség alatt a magzat érzékeny az agykárosodásra, amelyet okozhat pl. anyai fertőzés, hiányos táplálkozás, oxigénhiány. Az így kialakuló agyi károsodás vezethet epilepsziához, vagy agyi eredetű bénuláshoz.

A fejlődés zavarai. Epilepszia időnként kapcsolódhat autizmussal, vagy az idegrendszer speciális, neurofibromatózisnak nevezett betegségével.

Tünetek

Mivel az epilepszia az abnormális agysejti (elektromos) aktivitás következménye, bármely agyi folyamatot, tevékenységet, működést érinthet. Lássunk néhány fontosabbat:

 

• Időszakos tudatzavar
• Beszédzavarok
• Kezek-lábak nem kontrollálható mozgásai, rángásai
• Figyelem- vagy tudatvesztés
• Pszichés tünetek

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.