Milyen szemüveglencse segíthet számítógép előtt?

A számítógép előtti munkára készített szemüveglencse a viselője számára szükséges korrekcióval készüljön el, tehát vegyünk részt egy látásvizsgálaton.

Milyen szemüveglencse segíthet a számítógép előtti munkában 40 év alatt

A látásvizsgálat eredményétől függetlenül érdemes elgondolkoznunk számítógép előtti szemüveg vásárlásán, mert sokszor a tökéletes látásúaknak is segítséget nyújthat egy jól kiválasztott szemüveglencse.

Milyen szemüveglencsét kérjünk tehát látszerészünktől?

A képernyő előtti munkánál különösen fontos a kiváló kontraszt, a zavaró oldalsó becsillogások kiküszöbölése és a tökéletes látásélesség. A szemüveglencsék tükröződésmentesítése ezt a célt szolgálja. Az antireflex rétegek tehát segítik az erőltetésmentes munkát, korrekció nélküli szemüveg esetén is.

Sok üzletben ajánlanak kontrasztfokozó szűrővel (halvány színezés) bevont szemüveglencséket, melyek kellemesen nyugtatják a szemet, csökkentik a szemkáprázást, és javítják a kontrasztot. Ez a szűrőréteg is használható akár dioptria nélküli szemüveg esetében is, vigyázni kell azonban, mert ha olyan munkakörben dolgozunk, ahol fontos a látott kép színhelyessége, meglepetések érhetnek ezzel a felületkezeléssel bevont szemüveg viselete közben.

Közeli munka esetén szemünk belső izma, mely szemlencsénk fókuszálásáért felel, erőt kell kifejtsen, nincs nyugalmi állapotban. Már kapható az üzletekben a legújabb fejlesztésű, kifejezetten a 20 és 45 év közötti korosztály számára kifejlesztett terméke, mely enyhén változó dioptriával (0,6 D) rendelkezik, így optimalizálja a közeli látáskorrekciót, és a szemfáradtság tüneteinek csökkentése által növeli a látáskomfortot.

munka16

Milyen szemüveglencse segíthet a számítógép előtti munkában 40 év felett

40 éves kor felett szemünk fokozatosan elveszíti alkalmazkodó képességét, melyet olvasószemüveggel tudunk pótolni.

Egy egyszerű, egyfókuszú olvasószemüveg azonban csak az olvasótávolságra (30-40 cm) ad éles képet.

Mi történik az irodában, ahol egy időben szükséges jól látnunk a monitort, mely szerencsés esetben 60-70 cm-re van tőlünk, illetve közvetlen közelünkben a billentyűzetet, vagy az asztalon heverő papírlapot?

Erre az esetre nyújt megoldást az úgynevezett munkaszemüveglencse, mely távolra ugyan nem biztosít éleslátást, de közelre, és munkatávolságra széles, nagy területet lehet vele belátni.

A munkaszemüvegekben az alsó részen az olvasó dioptria, ettől felfelé pedig folyamatos átmenettel, egyenes fejtartás és vízszintes szemállás mellett a munkatávolsági korrekció dioptriaértéke található meg. Így válik lehetővé kényelmes fejtartás és testtartás mellett az íróasztali munka és a számítógép komfortos használata.

optiris_latasA munkaszemüveglencse egyaránt segítséget ad azon szemüvegviselőknek, akik távolra nem viselnek szemüveget, és azok is szívesen viselik munkájukhoz, akiknek egyébként távoli korrekcióra is szükségük van, hiszen a számítógép előtt ülve nem feltétlen van szükségük távoli éleslátásra.
Használhatják az olvasószemüveget hordó kontaktlencse viselők is.

Ugyanakkor remek megoldás lehet a klasszikus multifokális lencsék mellé is, mint kiegészítő munkaszemüveg, hiszen a progresszív lencsék a csatorna beszűkülése miatt pont a munkához használt részeken csak korlátozottan, keskenyebb sávban használhatók, legalábbis egyelőre.

Fontos, hogy ne csak akkor látogassunk el a szemészhez, az optikushoz vagy az optometristához, ha úgy gondoljuk valami probléma van a szemünkkel. A szemészeti szűrést is rutinvizsgálatként kellene kezelni, amihez nem árt találni egy megbízható optikai szalont. Ilyen lehet például az Optiris Optika, aminek számos kirendeltsége van országszerte.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.