Milyen mértékben fokozza a hallásromlás a depresszió súlyosságát?

Minél nagyobb fokú a hallásromlás, annál jelentősebb lehet a depressziós tünetek súlyossága. Ezt állapította meg egy amerikai tanulmány.

Az összefüggést számokban is kifejezték: ezek szerint minden 20 decibeles hallásromlás 1,44-szeresen megnöveli a depressziós tünetek fokozódásának az esélyét. Enyhe hallásromlásnál 1,81-szeres, közepesen súlyos halláscsökkenésnél 2,38-szoros, súlyos hallásromlásnál pedig már 4,3-szoros a depressziós tünetek kockázata a normál hallású emberekhez képest.

A tanulmány 5328 ötven év feletti résztvevő bevonásával készült. Korábbi tanulmányok is megállapították a depresszió és a hallásromlás közötti összefüggést. A kezeletlen hallásromlás 40 százalékkal megnöveli a depresszió kockázatát az idősek körében, azaz azoknál, akik nem hordanak valamilyen hallásjavító készüléket annak ellenére, hogy rászorulnának.

Fotó: 123rf.com

Egy másik amerikai tanulmány szerint a jól halló felnőttek körében 7 százalék azoknak az aránya, akik depressziótól szenvednek, míg a jelentős halláscsökkenéssel élőknél ez az arány 11,4 százalékra nő. A vizsgálat adatai szerint a depresszióba esés különösen a nőkre jellemző, a halláscsökkenés mértékétől és az életkortól függetlenül a nők csaknem 15 százaléka érzi magát depressziósnak, míg a férfiaknál ez az arány 9 százalék. Érdekesség, hogy a tanulmány adatai szerint a siket résztvevők körében a depresszió aránya csupán 0,06 százalék volt. Ami azért meglepő, mert a siketség szintén fokozza a lelki betegségek, köztük a depresszió rizikóját.

Forrás: Minden, ami hallás


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.