Milyen hatással lehet ránk nőként a Hepatitic-C?

A menopauzától a terhességig több dolgot érint

Nőként kétszer akkora az esély elkapni a Hepatitis-C betegséget, mint férfiként. Annak kezelését illetően azonban a nemünk különleges kérdéseket vet fel. A Hepatitis-C ugyanis több dologba „beleszólhat”.

Tény, hogy a nők kétszer akkora valószínűséggel betegedhetnek meg Hepatitis-C miatt, mint a férfiak. Nemünk azonban jelentős kérdéseket vet fel annak kezelése és menedzselése kapcsán. A Hepatitis-C fertőzés ugyanis érintheti a menopauzát, a fogamzásgátlást, a terhességet és a szoptatást is. Lássuk, hogyan.

1. Menopauza: az ösztrogén nevű női nemi hormon együttműködik a máj sejtjeivel, hogy megvédjen bennünket a Hepatitis-C vírussal szemben. Ám ez a védelem a menopauza elérésekor mérséklődik, amikor az ösztrogén szintje lecsökken és a nőnek már nincs havi menstruációja. Ez azt jelenti, hogy a HCV idősebb korban nagyobb májkárosodást okozhat.

Amennyiben egy nő menopauza közelében jár, a HCV-kezelés befolyásolhatja a perimenopauza tüneteit. Több hőhullámmal küzdhet, mint korábban, de kevesebb is előfordulhat. Súlyosbodhat a menstruációs vérzés, vagy akár könnyebbé válhat. Jelentősebb lehet a hüvelyszárazság is. A fiatalabb nők ugyancsak hasonló változásokat észlelhetnek a havi vérzésnél.

2. Fogamzásgátlás: a Hepatitis-C vírus növelheti annak esélyét, hogy ne működjön a fogamzásgátló. Ilyenkor ugyanis a máj hegesedése megnehezíti, hogy a szervezet képes legyen lebontani az ösztrogént a legtöbb fogamzásgátló esetében. Ide tartoznak nemcsak a fogamzásgátló tabletták, hanem egyes méhen belüli eszközök (IUD), hosszú hatású hormon injekciók és hüvelygyűrűk is

Néhány Hepatitis-C kezelés szintén akadályozhatja a hormonális fogamzásgátló hatékonyságát – például a simeprevir (Galexos) gyógyszer. Ezért aki nem szeretne teherbe esni, annak érdemes mindig kétféle fogamzásgátlót alkalmaznia.

Fotó: 123rf.com

3. Terhesség: a nő egészséges várandóssága lehetséges, attól, hogy Hepatitis-C-vel küzd. Húszból egy esetben általában ez az eset áll fenn. A vírus elkapása megtörténhet az anyaméhben, a szülés alatt és után is. Az esélyei nőnek, amennyiben a nő Hepatitis-B-ben is szenved, vagy a HCV szintje igen magas a vérben.

Amennyiben terhesség esete áll fenn, az alábbiakat érdemes észben tartani:

  • Egyes Hepatitis-C kezelések vetélést vagy születési rendellenességeket okozhatnak. Tehát, ha csak lehet, várjunk, hogy a vírus kitisztuljon a szervezetből, mielőtt megfogan a baba.
  • Nem kell feltétlenül császármetszéssel szülni, csak mert valaki Hepatitic-C vírussal küzd.
  • Az orvosok sokszor nem végeznek HCV-tesztet terhesség idején. Ha bármi arra utal, hogy a vírus jelen van szervezetünkben, teszteltessük magunkat! Tegyük ezt meg akkor is, ha jól vagyunk, mivel 5-ből 5 Hepatitis-es ember nem is tudja, hogy elkapta a vírust.
  • Nincs mód arra, hogy a magzatot megvédjük a Hepatitis-C elkapásától. Számos orvos azt ajánlja, teszteljük a babát HCV-re, amikor már legalább 18 hónapos.

4. Szoptatás: az újszülött baba valószínűleg nem kapja el anyatejből a vírust. Ugyanakkor, ha a mellbimbó repedt vagy vérzik, fontos abbahagyni szoptatást, amíg az meg nem gyógyul.

Ha a kezelésünk tartalmazza a ribavirint, ne szoptassunk, amíg ezt alkalmazzuk. Nem tudhatjuk biztosan, hogy a gyógyszer átjut-e az anyatejjel a babához.

Biztonságosabb lehet a szoptatás elhagyása, amíg új, közvetlen hatású vírusellenes szereket alkalmazunk. Állatokon végzett vizsgálatok szerint egyes vírusellenes szerek károsíthatják a magzatot, vagy születési rendellenességekhez vezethetnek. Vagyis, nincs elegendő adat ahhoz, hogy tudjuk, milyen hatással lehetnek a gyógyszerek az emberre.

 

 

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.