Milyen betegségekre utalhat a hányinger?

A hányinger és hányás számos különféle betegség velejárója lehet. Az okok szerteágazóak, állhat a háttérben emésztőrendszeri, szív- és érrendszeri, urológiai és még számos betegség. A következőkben áttekintjük, melyek a leggyakoribb okok.

A nyelőcső betegségei

Reflux betegségben a gyomorsav állandó visszaáramlása miatt a nyelőcső begyulladhat, ez a folyamatos ingerlés hányáshoz vezethet. Nyelőcsőszűkületet okozhat tumor: ilyenkor ételdarabkák rekedhetnek meg a nyelőcsőben, akár néhány napra is, majd hányással távoznak a szervezetből.

Az achalázia egy olyan betegség, amelyben a nyelőcső alsó szakaszának izomzata nem tud elernyedni az étel lenyelése során. A nyelőcső perisztaltikája nem működik rendesen, az ételdarabok visszafelé haladnak, ez pedig hányingert kelt, görcsös fájdalommal járhat, és mellkasi nyomásérzés kísérheti. A szívet érintő betegségek kizárása érdekében EKG-ra, vérvételre is szükség van. A pontos diagnózis nyelőcsőtükrözéssel állítható fel.

A gyomor és a nyombél betegségei

A gyomornyálkahártya-gyulladás, más néven gastritis akut és krónikus panaszokat is okozhat, így émelygést, hasfájást, étvágytalanságot, böfögést és hányást. Az akut gastritis leggyakoribb oka a mértéketlen alkohol- és nikotinfogyasztás, valamint romlott étel fogyasztása, esetleg gyógyszerek mellékhatása. Erős stressz vagy sokkhatás is okozhatja.

Hányingert és hányást okozhat gyomor- vagy nyombélfekély is. A gyomorfekély evés után jelentkező hasi fájdalommal jár, de néha étkezésektől függetlenül is felléphet. A nyombélfekély okozta fájdalom főként üres gyomor mellett okoz panaszokat késő este vagy éjszaka.

A hányás mellett vérzés is jelentkezhet. Ha a fekély nagyon megnő, vagy begyullad, a gyomorszáj beszűkülhet. A fekély többnyire jóindulatú elváltozás, de rosszindulatúvá válhat. A gastroparesis gyakran alakul ki diabéteszes betegeknél, a gyomorfalat beidegző ideg károsodik.

A hányás és hányinger mellett további tünet a gyomortáji nyomás és a hasi teltségérzet. Hasonló tünetekkel járhat a szívelégtelenség is, ennek kizárására átfogó vizsgálatokra van szükség.

fajdalom6

Bélbetegségek

Hányással járó betegség a hashártyagyulladás, a vakbélgyulladás, ezen betegségek vezető tünete azonban a hasfájás a has vagy az alhas területén, gyakran, de nem mindig jobb oldalon. Viszonylag tipikus az étvágytalanság is.

Máj-, hasnyálmirigy- és epehólyag betegségek

A három hasi szerv betegségei gyakran járnak émelygéssel hányással, hasfájással. A tüneteket okozhatja epehólyag-gyulladás, epe-kólika, epekő, hasnyálmirigy-gyulladás, és májgyulladás (hepatitis). A korai stádiumban étvágytalanság, fáradtság, émelygés és a has jobb oldalán nyomó fájdalom jelentkezhet. A májcirrózis is émelygéssel és étvágytalansággal jár.

Daganatos betegségek

Daganatos betegségek gyakran járnak hányingerrel, hányással. A tünetek mögött komplex testi és lelki folyamatok rejlenek, főleg a betegség késői stádiumában, nem csak a sugár- és kemoterápia jár ilyen mellékhatással.

Magas vérnyomás

A magas vérnyomás kezeletlenül az agy akut vérellátási zavarát okozhatja. Ilyenkor erős fejfájás, nyugtalanság, hányás, látászavar, akár görcsök, látás- és eszméletvesztés is kialakulhat. A hirtelen vérnyomásesés az agy hiányos vérellátásához vezet, ami szédüléssel, fülzúgással, hányingerrel, hányással, izzadással járhat.

Agyat érintő betegségek

Az agyi sérülések, az agyrázkódás járhat eszméletvesztéssel, emlékezetkieséssel, fejfájással, hányingerrel, hányással és látászavarokkal. Az agyi sérüléseket különböző neurológiás tünetek kísérhetik, így például szemizombénulás, aminek következtében a betegnél kettős látás alakul ki.

Migrén

A fejfájások egyik típusa, a migrén is járhat hányingerrel, akár hányással is.

fajdalom6

A belső fül betegsége szédüléssel

A belső fülben található a halló-és egyensúlyérzékelő szerv. A szerv betegsége szédüléssel, hányingerrel jár. A leggyakoribb betegség, amely az egyensúlyérző szervet érinti, a Meniére-betegség, mely szédüléssel, hányingerrel, gyakran egy-vagy kétoldali hallásvesztéssel jár. A betegség okai ma még nem teljesen tisztázottak.

Kinetózis

A kinetózis szédüléssel, hányással, hányingerrel, keringési zavarokkal járó rendszeresen visszatérő betegség. Főleg gyerekeket érint. A szem észlelése és az egyensúlyérzékelő szerv között megbomlik az összhang. Utazások alkalmával jelentkezik, tipikus példája tengeri betegség.

Mérgezések

Mérgezést okozhat alkohol, romlott étel, nehézfém (ólom, higany, stb.) vagy gombaméreg. Bármilyen anyag okozta is a mérgezést, a kemoreceptorok vészjeleket küldenek az agynak. Ilyenkor a cél a mérgező anyag mihamarabbi eltávolítása a szervezetből, ez a hányás révén valósul meg.

Annak megakadályozása érdekében, hogy a mérgek a vérbe jussanak, szándékos hánytatásra lehet szükség, a méreganyagokat aktív szénnel kötik meg, de ha valaki savat, lúgot vagy bármilyen más vegyszert ivott vagy nyelt, TILOS a hánytatás, mert ezek az anyagok visszaöklendezve kimarhatják a nyelőcsövet!

Hormonok és anyagcserezavar

A mellékvese alulműködés (Addison-kór) és a mellékpajzsmirigy túlműködése is járat émelygéssel, hányással. Cukorbetegségben, máj-, illetve veseelégtelenségben, húgyvérűségben szenvedő pácienseknél is jelentkezhet.

Gyógyszerek mellékhatása

Nagyon sok gyógyszernek lehet émelygés a mellékhatása a kemoterápiában használt gyógyszerektől kezdve, egyes antibiotikumokon át a béta-blokkolókig. Kérjen tanácsot orvosától, sokszor van rá lehetőség, hogy más gyógyszerrel helyettesítse az Önnek panaszt okozó készítményeket!

terhesseg4

Terhesség

Az émelygés a terhesség alatt teljesen természetes, amíg nem jár gyakori heves hányással, és egy falat ennivalóval vagy egy kis innivalóval enyhíthető. A nők kétharmadánál jelentkezik. A terhesség kori szakaszára jellemző a hányinger. Súlyosabb formáját kezelni kell, mert anélkül komoly veszélyekkel járhat, a babára akár életveszélyes is lehet!

Érzéstelenítő szerek

Érzéstelenítés után főleg gyerekeknél fordulhat elő hányinger, hányás, de a mai modern orvoslásban alkalmazott szerekre nem jellemző ez a mellékhatás.

Lelki okok

Az erős negatív érzelmek, a félelem, a szorongás, a stressz, a kimerültség, a sokk és a heves fájdalom ingerli a hányást irányító agyi központot.

Zöldhályogos roham

A galukóma, vagy zöldhályog a szem fájdalmával, émelygéssel, hányással, fejfájással, látászavarokkal jár. A zöldhályogos roham sürgős orvosi ellátást igényel!

Ételintolerancia

Csecsemőknél és kisgyerekeknél szóba jöhet ételintolerancia is, elsősorban laktózérzékenység. A hányás nem pusztán védelmi reflex, ez esetben akut komplikációnak tekinthető.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.