Mikor szükséges az anyajegy eltávolítás?

Az ősz a legideálisabb időszak arra, hogy a bőrgyógyászati viziten ellenőriztessük anyajegyeinket, és ha szükséges, anyajegy eltávolítás is történhet. Dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza arról beszélt, mikor lehetséges és mikor szükséges a beavatkozás. 

Szaporodó foltok – szükséges az anyajegy eltávolítás?

A pigmentált anyajegyek többsége ártalmatlan bőrjelenség, és nagyrészük nem okoz gondot, esetleg esztétikai okból, vagy irritáció miatt jelent problémát. Leggyakrabban néhány milliméteresek, közép- vagy sötétbarnák, szabályos alakúak, éles széllel végződnek, a felszínük lehet sima, vagy kissé dudoros.

A testünkön megjelenő anyajegyek számát és szerkezetét örökletes és környezeti faktorok egyaránt módosítják. Az UV-sugárzás mellett, hormonális változások is befolyásolják megjelenésüket, így például serdülőkorban és a terhesség alatt is gyakori, hogy több anyajegy jelenik meg a bőrön, illetve a meglévők sötétednek.

Az úgynevezett atípusos anyajegyek esetén gyakrabban találkozunk rosszindulatú irányba változó anyajeggyel, amelyekből bőrrák fejlődhet ki, családi hajlamként öröklődhetnek, tehát fokozott orvosi felügyeletet igényelnek. A pigmentált anyajegyből kialakuló bőrrák (melanoma malignum) keletkezhet újonnan a bőrön, az esetek kisebb részében már meglévő anyajegyekből alakul ki, vagyis akinek több anyajegye van, a kockázata is nagyobb.  Ám akinek kevesebb anyajegye van, annak is szükséges a rendszeres ellenőrzés.

anyajegy

Feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni, ha egy meglévő anyajegyünkön változás mutatkozik:

  • megváltozik a mérete, növekszik,
  • korábban lapos felszíne megvastagszik, dudorossá válik,
  • határa elmosódik, alakja aszimmetrikus lesz,
  • vérezni vagy viszketni kezd,
  • begyullad, fájdalmassá válik.

Az orvosi ellenőrzés életet menthet

“Bőrgyógyászati vizsgálat során a bőrre helyezett tízszeres nagyítást biztosító mikroszkóppal lehet az anyajegy szerkezetét megítélni, amennyiben szükséges eltávolítást javaslunk. Az eltávolított anyajegy szövettani feldolgozása adja meg a végső véleményt az elváltozásról” – ismerteti dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza. – “Akinek több, változatos szerkezetű anyajegye van, illetve a családjában már előfordult rosszindulatú bőrdaganat, esetleg krónikus, immunrendszer funkcióját is érintő megbetegedése van ajánlott gyakrabban ellenőriztetnie a bőrét.”

A megváltozott anyajegyeken kívül javasolható anyajegy eltávolítás akkor is, ha esztétikai, vagy az elhelyezkedése miatt zavaró – például öltözködésnél, borotválkozásnál visszatérő irritációnak van kitéve. Ha a páciens kérése az anyajegy eltávolítás, gyakorlatilag bármelyiktől meg lehet szabadulni, ha nincs kizáró ok. Szakszerű eltávolítás esetében az egészben, ép széllel kimetszett elváltozásokat minden esetben szövettani vizsgálatra küldik.

anyajegy

Amennyiben a rosszindulatú elváltozást gyanítunk, akkor onkodermatológiai (bőrgyógyász, onkológus) konzílium történik és tesz javaslatot a műtéti tervre.

Anyajegy legbiztonságosabb eltávolítási módszere a sebészeti, szikével történő kimetszés – minden irányban ép széllel, és korrekt szövettani vizsgálattal. A lézerrel történő vaporizálás (vagy a fagyasztás) esetén nem lehet szövettant készíteni, így nem kapunk választ a legfontosabb kérdésekre: volt-e a szövetben rosszindulatúságra utaló jel? Ép széllel, egészben lézerrel is ki lehet metszeni az elváltozást. Ekkor – ha kellő távolságban vezetik a metszést és nem éri az anyajegy határát hőkárosodás – korrekt szövettan is készülhet, de ennek az eljárásnak az a hátránya, hogy a seb bezárásánál a lézer által hőkárosított sebszéleket kell egyesíteni.
A gyakorlatban a bőrgyógyász dönti el, hogy milyen bőrelváltozást tart alkalmasnak lézeres eltávolításra (például szemölcs, szarutúltengés, stb.), illetve mit küld sebészi kimetszésre. Az első, akár életmentő lépés tehát mindenképpen a szakorvosi vizsgálat.

Forrás: Oxygen Medical


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.