Mikor indokolt a bölcsességfog húzás?

A legtöbb embert érint valamilyen, a bölcsességfogához köthető probléma. Ezeknek a későn előtörő fogaknak az előbújása gyakran okoz gondot, aminek a vége általában a bölcsességfog műtét. De mik ezek a problémák és mikor válik indokolttá a fog eltávolítása?

Bölcsességfog, a megfontoltan haladó

Valamikor 17 és 21 éves kor között – jóval azután, hogy a tejfogakat leváltják a maraddó fogaink – elkezdenek nőni a második nagyőrlő mögött a bölcsességfogak. Ez fogívenként 2-2 fogat jelent, csakhogy egyáltalán nem biztos, hogy a bölcsességfogak valóban előtörnek.

De miért okoz gondot a bölcsességfog?

Az evolúciós fejlődésünk során megváltozott táplálkozásunk miatt az állkapocs csontunk mérete valamelyest csökkent. Ennek következtében a legtöbb ember esetében már nem marad hely a bölcsességfogak számára.

Emiatt gyakori, hogy a fog csak részlegesen tör elő, ami a baktériumok, és így a bölcsességfog gyulladás melegágya. Szintén jellemző probléma, hogy a fog rossz irányba nő és nyomást gyakorol a mellette lévő fogakra, ami szuvasodást és a többi fog torlódását eredményezi.

A leggyakoribb problémák és tünetek

A különböző bölcsességfog problémák annyira gyakoriak, hogy a legtöbb fogászat fel van készülve rájuk, mégsem mindegy, hogy milyen kezelő orvoshoz fordulunk, ha elér minket a baj. A legtöbb tünet eléggé egyértelmű, azonban fontos, hogy időben elkezdődjön a kezelés, még mielőtt a folyamat súlyosabbá válna.

A bölcsességfog fájdalma és a fog körül kialakuló gyulladás, valamint a torlódott fogak elég jellemzőek, de az állkapocs ízületi fájdalma, a duzzanat, gyulladás és ciszta kialakulása sem ritka komplikáció.

Bölcsességfog eltávolítás – mire számíthatunk?

A bölcsességfog húzás történhet preventív módon, aminek célja az esetleges komplikációk megelőzése vagy terápiásan, a panaszok megjelenése után. Mindkét esetben klinikai- és röntgen vizsgálatok előzik meg a konkrét beavatkozást, melyek segítségével megállapítható, hogy milyen típusú kezelésre van szükség.

A fog eltávolítása fájdalommentes, ugyanis a beavatkozás előtt a fogorvos helyi érzéstelenítéssel érzéketlenné teszi a kezelt területet. A bölcsességfogeltávolítása sokszor sebészi úton történik.

Mi a teendő a bölcsességfog kihúzása után?

A bölcsességfog eltávolítás után a legfontosabb, hogy pontosan kövessük a kezelőorvos utasításait. A szájsebészeti beavatkozások után könnyen felgyorsíthatjuk a gyógyulást, ha betartjuk kezelőorvosunk az előírásait.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.