Miként terjed és miért veszélyes a kullancs?

Nemcsak a Lyme-kórért felelős – számos vírus terjesztője

Azzal, hogy a kullancs veszélyes, napjainkra általában mindenki tisztában van. Érdemes azonban tudni azt is, hogyan terjed ez az élősködő és miért válik bajt okozó problémává.

A kellemes őszi időben nemcsak a kirándulók, természetjárók érzik jól magukat, hanem sajnos a kullancs is. A Kárpát-medencében jellemző közönséges kullancs (Ixodes ricinus) mellett manapság a vándormadarak segítségével megtelepedett Hyalomma marginatum és Hyalomma rufipes kullancsfajok okozhatnak gondot.

Ezek az egyedek a madarakra kapaszkodnak fel, így általuk akár a számukra hűvösebb, északibb területekre is eljutnak, s az enyhe teleknek köszönhetően ma már meg is maradnak – akár Svédországban is. E kullancsfajok terjedését nagymértékben segíti, hogy képesek közel 30 napig megmaradni egy gazdatesten.

Miért jelent veszélyt a kullancs?

A kullancs nemcsak a már jól ismert Lyme-kór terjesztése miatt veszélyes. A Hyalomma marginatum és Hyalomma rufipes kullancsfajok elsősorban azért lettek ismertek, mert Nairovírus fajokat terjesztenek Európában, amelyek kiváltják a Krími-Kongói vérzéses lázat. Ezek a kórokozók főként a balkáni országokban, Ázsiában és Afrikában okoznak problémát, s ott is különösen az állattartással foglalkozók körében.

Ennek a vírusfertőzésnek a magas láz, hányás, fejfájás, hát- és gyomorfájdalmak, ízületi fájdalmak és vérzéses tünetek a jellemzői. Európában leginkább Görögországban, Albániában, Bulgáriában fordul elő ez a veszélyes betegség, amelybe egyébként a fertőzöttek 30 százaléka bele is hal.

A Hyalomma marginatum és Hyalomma rufipes kullancsfajokat hazánkban is ismerik: 2009-ben találtak a Margit-szigeten egy sünt, amelyen egy Hyalomma marginatum élősködő telepedett meg. Szarvasmarhákon a másik típushoz tartozó két kullancsot is azonosítottak.

A Krímai-Kongói vérzéses láz vírusának jelenlétét a magyarok körében is igazolták – ezt egy kutatás követte, melynek keretében önkéntes véradóktól szedtek össze vérmintákat, s a kutatók megvizsgálták, vannak-e ezekben a vírus ellen termelt antitestek. 2700 minta esetében 10-nél volt ellenanyag, ami azt jelenti, hogy a választott véradók 0,37 százaléka már átesett ilyen fertőzésen – számolt be a kullancsfigyelo.hu.

A Hyalomma kullancsfajok sajnos nemcsak a Nairovírussal képesek bajt okozni. Hordozhatják a Rickettsia aeschlimannii baktériumot is – az általa okozott betegség jelenlétét szintén azonosították már a szakemberek Európában. Ez a fertőzés olyan állapot, melyet leginkább bőrkiütés, ún. makulopapulák kialakulása jellemez.

A bőrön lapos, vörös felület képződik, melyet kis, összefolyó dudorok borítanak. Ez a fajta kiütés olyan betegségeknél ismert, mint például a kanyaró, a skarlát, az Ebola vagy a rubeola.

Itthon is megjelent a vérzéses lázat okozó kullancs

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.