Mik lehetnek a COPD szövődményei?

A komplikációk között van a tüdőgyulladás és a szívelégtelenség is

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) olyan állapot, mely akár halált is okozhat. A tüdőproblémák ráadásul idővel súlyosbodhatnak, számos szövődményt okozva. Melyek lehetnek ezek?

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (Chronic obstructive pulmonary disease -COPD) a progresszív tüdőproblémák gyűjtőneve, melyek sajnos idővel súlyosbodhatnak. A COPD meggátolja a tüdőt abban, hogy hatékonyan működjön, mely érthetően számos szövődményt okozhat. Azoknál, akik ebben a betegségben szenvednek, a tüdő légzsákjai károsodhatnak. A rongálódás hatással van az oxigén és a szén-dioxid cseréjére a szervezetben, s többféle tünetet produkálhat, beleértve a zihálást, légszomjat és a köhögést.

Cikkünkben a krónikus obstruktív tüdőbetegség 5 féle szövődményét mutatjuk be és néhány tippet ezek lehetséges megelőzésére. Az évek során a COPD lassan fejlődik, de a komplikációk bármikor felléphetnek.

1.szövődmény: tüdőgyulladás

A tüdőgyulladás köhögéssel, mellkasi fájdalommal, kimerültséggel, légszomjjal és lázzal járhat. Ez egy fertőzés, mely a tüdőben gyulladást vált ki. Oka vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzés is lehet. A COPD-val küzdőknél esélyesebb a tüdőgyulladás, mint szövődmény, de más tüdőfertőzések is. Tanulmányok szerint hatszor nagyobb a valószínűsége esetükben a tüdőgyulladás kialakulásának.

Sajnos, arra is van esélyük, hogy súlyossá váljon a betegség és életveszélyes problémákhoz, pl. szepszishez és légzési elégtelenséghez vezessen.

2.szövődmény: akut légzési distressz szindróma (ARDS)

Az ARDS olyan, életveszélyes állapot, amelyben a tüdő súlyos gyulladása miatt folyadék szivárog a légutak véredényébe. Eredményeképpen a kis légzsákok vagy alveolák összeomlanak. Az akut légzési distressz szindróma általában súlyos mellkasi sérülés vagy fertőzés miatt alakul ki, ami lehet tüdőgyulladás is. A COPD-sek körében magasabb az ARDS miatti halál.

Az ARDS tünetei a súlyos légszomj, gyors légzés, zavartság és extrém fáradtság, láz.

3.szövődmény: depresszió

A COPD mentális egészségügyi problémákat is kiválthat, így depressziót. Egy tanulmány szerint a depresszió kétszer nagyobb eséllyel jelentkezik a COPD-seknél, mint másoknál. A depresszió jele, ha az illető elveszíti érdeklődését tevékenységei iránt (azok iránt is, amiket korábban élvezett), szomorú, fáradt, alvási nehézségei vannak és étvágytalan.

4.szövődmény: szívelégtelenség

Szívelégtelenség akkor jelentkezik, amikor a szívizom nem képes hatékonyan szivattyúzni a vért a szervezeten át. A progresszív állapot a szív egyik vagy mindkét oldalán jelentkezhet. A COPD-vel küzdőknél általában jobb oldalon alakul ki. Ha a tüdők nem rendeltetésszerűen működnek, az többletstresszt ró más szervekre is, beleértve a szívet. A krónikus obstruktív tüdőbetegség alacsony oxigénszintet okozhat a testben. Mivel igyekszik megküzdeni ezzel, a nyomás nő a pulmonalis artériákban, s ez a szívet is terheli, melynek következtében meggyengülhet és kevésbé pumpálja hatékonyan a vért. COPD-vel küzdő betegeknél igen gyakori a szívelégtelenség. 20-70 százalékuknál kialakul egy tanulmány szerint.

Jelei a légszomj, fáradtság, s lábak és a talp dagadása, köhögés.

tüdő, oxigén

5.szövődmény: gyengeség

Ez az állapot fizikai gyengeséggel és törékeny egészséggel jár. A COPD-ben szenvedő emberek több okból is elérhetik ezt, hiszen a légszomj például megnehezíti az evést, s fogyást eredményezhet. A kimerültség csökkenti a fizikai aktivitásra való képességet, s ezzel az izomtömeg is csökken. Egy tanulmány rámutatott arra, hogy a COPD-sek 58 százaléka tapasztal törékenységet. Azoknál, akik mellette cukorbetegek is, még inkább kialakulhat a gyengeség.

Az állapot jelei COPD betegeknél a fogyás, az izomtömeg csökkenése, kimerültség, alacsony fizikai aktivitás, mérsékelt mozgásképesség és lassú járás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index