Migrénes felfájás – a gének is tehetnek róla?

Egy gén variáns kapcsolatba hozható vele

Az egykori embernek megvolt a képessége a hideg klímához való alkalmazkodáshoz, s ebben egy bizonyos gén variáns segítette őt – ez gyakori a modern embereknél is, ha hűvös területen élnek, ám kutatók szerint összefügg a migrénes fejfájással.

A modern kor emberének megvan ugyanaz a gén variánsa, amely őseit alkalmazkodóbbá tette a hideg időjáráshoz, ám kutatók szerint ez a gén variáns összefüggésbe hozható a migrénes fejfájással. Az utóbbi 50 ezer évben az emberek elhagyták Afrikát és kolóniákba gyűltek Ázsia hidegebb részein, Európában és a világ egyéb területein. A kolonizáció genetikai adaptációkat okozott, melyek segítettek e korai vándorlóknak alkalmazkodni a hideg időhöz – magyarázta Aida Andres, genetikus, a tanulmány felügyelője. A szakember a londoni UCL Genetikai Intézet munkatársa.

A kutatók a TRPM8 nevű génre koncentráltak – ez kódolja az egyetlen ismert receptort, mely az ember számára lehetővé teszi, hogy észlelje azt és reagáljon a hűvös és hideg hőmérsékletre. A kutatás rámutatott, hogy a genetikai variáns, mely a TRPM8-tól származik, s szabályozhatja is azt, egyre gyakoribbá vált a hideg területeken élőknél az elmúlt 25 ezer évben. Példa erre, hogy a nigériai származású emberek csupán 5 százalékánál van ilyen gén variáns, összehasonlítva őket a finnekkel, akiknek 88 százalékánál megtalálható. Minél magasabb a szélességi fok, s minél hidegebb a klíma, az emberek annál nagyobb százalékánál van meg az említett gén variáns – a PLoS Genetics szaklapban is közzétett tanulmány szerint.

Egy korábbi tanulmány szerint még egy érdekességre felhívta a figyelmet: erős kapcsolat van a gén variáns és a migrénes fejfájás között. A migrénnel küzdők legnagyobb mennyiségben ugyanis Európában fordulnak elő – náluk van jelen legnagyobb mértékben a hideghez való alkalmazkodást elősegítő gén variáns. Aida Amdres és kollégái úgy vélik, a korai ember képessége a hideghez való adaptálódáshoz bizonyos mértékben hozzájárulhat a migrén előfordulásának különbségeihez – vagyis ahhoz, hogy mely populációkban szenvednek elsősorban tőle az emberek.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.